2024 október 04

Benzin – Brutális drágulás, már a szlovákok is a szomszédba járnak tankolni? 

A mai napon végre Magyarországon is jó híreket közöltek. Hosszú idő után az üzemanyagárak csökkenéséről számoltak be a szakértők. A hírek szerint a benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal kerül majd kevesebbe a hétvégén, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fognak alacsonyabb árat fizetni a benzinkutak. Megijedtek volna a kormánytól az üzemanyag kereskedők? Áttörés következik a magyar üzemanyagpiacon, vagy csak egy kisebb korrekció érkezett az újabb drágulás előtt? 

forint erősödés

Zárul az árolló – Benzin és gázolaj, szinte azonos áron? 

Míg februárban közel 45 forinttal került többe a gázolaj literje, ez az érték április elején már az egyszámjegyű tartományban mozgott. Múlt héten az Ásványolaj Szövetség arról számolt be, hogy hamarosan drágább lehet a benzin, mint a gázolaj. Ilyen utoljára tavaly nyáron fordult elő Magyarországon.  

Szlovákia hasonló cipőben jár, mint Magyarország. Az utóbbi hetekben olyannyira megemelkedett a benzin ára Szlovákiában, hogy lassan már a szomszédokhoz mennek tankolni az autósok. Az üzemanyagtípusok közötti különbség jelentős, a benzin már jóval drágább, mint a gázolaj. Vajon Magyarországra is ez a sors vár?  

A szlovákiai benzinkutakon átlagosan 1,71 euróba kerül a benzin literje, miközben a gázolajért 1,59 eurót kell fizetni. Csehországban átszámítva 1,46 euróba kerül a gázolaj literje, 1,54-be pedig benziné. Kedvező árak fogadják az autósokat Zakopane városában is, ahol a benzin 1,56, míg a gázolaj 1,54 euróba kerül.  

Hanyatlik a forint, szörnyű hírek érkeztek 

Bár az elmúlt napokban a forint megtáltosodott és jelentős területre tett szert a dollárral szemben, a szerdai kereskedés során a zöldhasú egészen 365-ig nyomta vissza az USD/HUF devizapárt. A java viszont ekkor még hátra volt. A pénteki kereskedés során fél éve nem látott szintre került a benzinárak szempontjából is nagyon fontos devizapár. 

A jövő heti üzemanyagárak szempontjából sok múlhat a hazai fizetőeszközön, ezért a szakértők eléggé borúlátók. Az aggodalmat fokozza, hogy a mai napon a Brent olaj ismét átlépte a 92 dollárt. Közel 6 hónapja nem volt ilyen drága az olaj világpiaci ára. Ennek tudatában szinte semmi jót nem várhatunk a héten. A legfontosabb mozgatórugók mind a drágulás irányába mutatnak. Most már csak az a kérdés, hogy mit tesz a kormány az üzemanyagárak brutális emelkedése ellen.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!