Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Forint – sorsdöntő nap, Matolcsyék elhozzák a 300-as eurót?

Jövő héten kedden érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése. Alapvetően a jegybank alelnökének korábbi megszólalásai alapján tippelhetünk a döntés kapcsán, de természetesen nehéz előre tudni a folyó piaci folyamatok tükrében. A forint mindenesetre szép erősödést mutatott be, egyelőre jól néz ki az idei év a hazai fizetőeszköznek.

Forint – dönt a jegybank

Szeptember vége óta nagyon látványos erősödést mutatott be a forint. Akkor még 393 felett is járt az EUR/HUF keresztárfolyam, míg a napokban volt, hogy 376 körül mozgott csupán az euróárfolyam. Azóta napon belül kicsit esett a hazai pénznem, de még így is nagyon pozitívnak néz ki az idei év. A 2022-es évet ugyanis körülbelül 400-on zárta a forint az euróval szemben, ahhoz képest a mostani szintek 5 % körüli felértékelődést jelentenek.

Kérdés persze, hogy az év hátralévő néhány hetében hogyan alakulnak majd a devizapiaci folyamatok. A forint árfolyamát addig is számos külső és belső tényező is alakíthatja. Ezek közé tartozik kiemelten az MNB monetáris politikája is. Az október végi kamatdöntő ülésen a jegybank 75 bázispontos lazítást hajtott végre. Így 12,25 %-ra változott az alapkamat értéke. Virág Barnabás a döntés után elmondta, hogy a piaci várakozás az év végi 11 %-os alapkamatról reális.

Azóta a napokban az alelnök ezt tovább pontosította. Év végére 11 százalék alá csökkenhet az alapkamat, és egyszámjegyű lehet 2024 februárra a jelenlegi adatok alapján – hangzott el Virág Barnabástól. Jelezte, hogy a javuló makrogazdasági fundamentumok és a nemzetközi környezet támogatják a 75 bázispontos kamatcsökkentést. Valószínűsíthető tehát, hogy ennyivel lazít újra az MNB.

Nem mindenki optimista

A 2023-es év végének közeledtével egyre több szó esik a forint esetleges jövő évi teljesítményéről. Ezzel kapcsolatban pedig egyébként nem minden elemző optimista, már ha a jelenlegi szintekhez hasonlítjuk a várt euróárfolyamot. A Portfolio.hu által a napokban idézett Egyensúly Intézet szerint például jövőre újra 400 forintos euróval kell számolni, hiszen a forint jelenleg túlértékelt. Szerintük a reálárfolyam az egyensúlyi szint felett helyezkedik el, ami rontja az exportőrök és a fogyasztók helyzetét, így hűti a gazdaságot és segíti a dezinflációt. Jövőre így 393-403 közötti sávra számítanak az EUR/HUF esetében, 2025-ben pedig egy 406-419-es sávot tudnak elképzelni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!