2023 december 03

Forint – szárnyalás, 300-as eurót hoz a Mikulás?

Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy jól fog sikerülni a 2023-as év a forint számára. A magyar fizetőeszköz az utóbbi napokban visszatért a 380-as szint alá az euróval szemben, míg a 2022-es évet nagyjából 400-on zárta az EUR/HUF keresztárfolyam. A folytatás persze több tényezőtől függhet, de most a jó piaci hangulatnak is lehet örülni.

Szép erősödés

Az őszi hónapokban eddig még idén nem volt annyira erős a forint az euróval szemben, mint az utóbbi napokban. A hazai pénznem annak ellenére mutatott be komolyabb szárnyalást, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) október végén a vártnál nagyobb mértékben vágta vissza az irányadó kamatot. Az alapkamat ugyanis 13 %-ról 12,25%-ra csökkent, a 75 bázispontos vágás a korábbi elemzéseknél nagyobb lazítást jelentett. Egyértelmű, és pozitív volt ugyanakkor a döntést követő jegybanki kommunikáció. Virág Barnabás alelnök ugyanis jelezte, hogy az év végi 11 %-os kamatszint reális forgatókönyv. Innen már tudhatjuk nagyjából, hogy mire számítsunk az MNB-től a következő ülések alkalmával, és a bizonytalanság szűnésének örülhetnek a piaci szereplők.

Forint – a külső tényezők is fontosak

Nem lehet elhanyagolható tényező a kinti piacok hangulati váltása sem. A korábban megjelent elemzések szerint ugyanis a forint piaci megítélését a nemzetközi piaci hangulat is befolyásolhatja. Az pedig sokáig negatív volt az ősszel, de előző héten óriásit fordult, és az emelkedés kisebb megszakításokkal azóta is tartott. A piac jobban bízhat a puha landolásban, ami az Egyesült Államok gazdaságát és árstabilitását illeti. A befektetők elkezdhették kiárazni a Fed esetleges kamatemelését. Kérdés, hogy ez majd hoz-e nagyobb részvénypiaci emelkedést, ezzel kapcsolatban is írt nemrég Jónap Richárd, a Concorde elemzője is.

Természetesen számos egyéb tényező befolyásolhatja még, hogy idén hogy alakul a forint teljesítménye. Bár a 300-as euró nagyon messze van, az utóbbi hetekben a 400-as szinttől is sikerült távolodni. Az uniós források érkezésének kérdése, a két, nagy figyelmet kapó fegyveres konfliktus is alakíthatják a befektetői légkört, utóbbi pedig a devizapiacokat is befolyásolhatja.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!