Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Háború -Tajvan tengeralattjáróval fenyeget

Tajvan bemutatta első hazai fejlesztésű tengeralattjáróját. Ez jelentős lépés a sziget védelmében, ám valójában a kínai haditengerészet elrettentése a cél.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, a saját fejlesztésű tengeralattjáró-programot a fegyveres erők modernizálására irányuló ambiciózus projekt kulcsfontosságú részévé tette. Mindeközben Peking szinte naponta tart hadgyakorlatokat szuverenitásának megerősítésére.

Tsai Ing-wen tajvani elnök 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a tervet. Az elnök a déli Kaohsziung városában mutatta be a minap a nyolc új tengeralattjáró közül az elsőt – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Elkészült az első tengeralattjáró

„Korábban hazai fejlesztésű hajó megépítését lehetetlen feladatnak tartottunk. Ma azonban az országunk szakemberei által tervezett és gyártott tengeralattjáró láthatjuk ” – mondta Tsai. Hozzátette: ez lépés fontos szerepet játszik a haditengerészetük háborús képességei megerősítésében. „Bármennyi kockázat és kihívás van, Tajvannak meg kell tennie ezt a lépést, és lehetővé kell tennie, hogy önálló nemzetvédelmi politika valósuljon meg” – mondta Tsai az elkészült Narvál nevű hajó előtt állva. A hajó a névre hallgat.

2025-ben áll majd szolgálatba

A Narvál 2025-ben áll majd szolgálatba, csatlakozva két meglévő tengeralattjáróhoz, amelyeket az 1980-as években vásárolt Tajvan Hollandiától. A kínai védelmi minisztérium a tengeralattjáróról és Tajvan Kína erejének korlátozásáról annyit mondott, hogy Tajvan „túlértékeli magát, és a lehetetlenért harcol”. „Ami a Népi Felszabadító Hadsereg Csendes-óceánba lépésének megakadályozásáról szóló beszédet illeti, ezt teljes ostobaságnak tartom” – nyilatkozta Wu Qian szóvivő Pekingben.