Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Európa – sikerült volna sarokba szorítani Putyint?

Meglepő adatokkal állt elő az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium. Magas inflációra és jóval gyengébb rubelárfolyamra számítanak az amerikai dollárral szemben. A megváltoztatott előrejelzésekre azonban a minisztérium nem adott magyarázatot. Oroszország immáron a háború 19. hónapjához közelít. Viszont a Moszkva elleni átfogó szankciók közepette is robog tovább a háborús szerkezet. Hosszú ideje folynak a viták, hogy vajon kinek ártottak többet a szankciók. Több szempontból is meg lehet vizsgálni a helyzetet. Tagadhatatlan, hogy Oroszország gazdaságát befolyásolták a szankciók. Látható a változás még akkor is, ha az ország háborús kiadásai kissé támogatják a növekedést. Putyin elismerte a keddi beszédében, hogy Oroszország magas inflációs rátája nehézségeket okoz az ország gazdaságában, hozzátéve, hogy a vállalatok számára gyakorlatilag lehetetlenné vált az üzleti tervek elkészítése.

Aztán ott vannak a rakétagyártások, ugyanis a súlyos szankciók ellenére is mostanra több rakétát gyártanak az oroszok, mint a háború előtt. Putyin a hírszerző szolgálatok és a védelmi minisztérium segítségével illegális csempészhálózatot működtetett, és így tudta megkerülni a nyugati szankciókat – írta a portfolio.hu. Ez pedig komoly aggodalomra ad okot, hiszen a nyugat folyamatosan pumpálja a fegyvereket Ukrajnába, azzal a reménnyel, hogy egyszer majd csak elfogy az oroszok tartaléka, és sikerül a háborús mérleget az ukránok javára billenteni. Így viszont az orosz-ukrán háborúban kialakult patthelyzetet még nehezebb lesz megtörni.

Szankciók ide vagy oda, az orosz gazdaság bajban van

A minisztérium az idei inflációs várakozását az áprilisban becsült 5,3 százalékról 7,5 százalékra, a jövő évit 4 százalékról 4,5 százalékra változtatta. A várakozások szerint tehát még legalább 2025-ig a jegybank által kitűzött 4 százalékos cél felett marad az orosz infláció. Ezen felül a minisztérium az idei átlagos éves rubelárfolyamra vonatkozó előrejelzését 85,2 rubel/dollárra emelte az áprilisi becsült 76,5 rubelről. Bár a rubel és az infláció egyértelműen aggodalomra ad okot, a gazdasági minisztérium emelte a 2023-ra és 2024-re vonatkozó növekedési előrejelzéseit, de csökkentette azokat 2025-re és 2026-ra. Ez pedig összhangban van az elemzői várakozásokkal, miszerint Oroszország korlátozott hosszú távú növekedési kilátásokkal néz szembe.

Címlapkép forrása: Shutterstock