Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Putyin veszélyben – belebukik a háborúba?

Megrogyhat Putyin hatalma: A CNN szerint a Nyugatnak akár az orosz politikai összeomlás lehetőségével is számolnia kell.

Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A több mint egy éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el.

A legfrissebb becslések szerint a háború kirobbanása óta az orosz sereg több mint 241 ezer főt veszített el. Az ukrán vezetés által publikált orosz veszteségekről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

A CNN beszámolójából kiderült, hogy már régóta „nyílt titok”, hogy az ukránok sikere a háborúban komoly politikai fenyegetést jelenthet Vlagyimir Putyin orosz elnök uralmára. Lehetséges, hogy az orosz veszteségek növekedésének nyomán meginog a bizalom az orosz vezetéssel szemben. Ha a politikai viszályok tovább rontják a katonai csapatok morálját, és harctéri veszteségekhez vezetnek, Putyin helyzete még nehezebbé válhat. Ez pedig táplálhatja a háború katasztrofális eszkalációjával kapcsolatos félelmeket.

orosz ukrán háború

Már a Wagner-csoport orosz magánhadsereg fellázadása is potenciálisan komoly veszélyt jelentett. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Wagner puccsot követően azt mondta, hogy „nem jó dolog, ha egy olyan atomhatalom, mint Oroszország, politikai instabilitással néz szembe. A nukleáris fenyegetést figyelembe kell venni.”

atomrakéta putyin

Putyin – Lengyelország be akar lépni a háborúba

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Biztonsági Tanács ülésén arról beszélt, hogy „Lengyelország azt tervezi, hogy koalíciót alakít a NATO égisze alatt és közvetlenül beavatkozik az ukrajnai konfliktusba.” „Lengyelország azért akar közvetlenül bevonódni az ukrajnai konfliktusba, hogy egy nagyobb darabot szakítson le Ukrajna területéből magának.” – mondta az elnök.

Putyin később arról is beszélt, hogy szerinte Varsó fehérorosz területekre is szemet vetett. Az elnök kiemelte, hogy bármilyen Minszk elleni agresszió egyben Moszkva elleni támadás is. Az orosz államfő figyelmeztetett, hogy Oroszország bármilyen incidensre „minden rendelkezésünkre álló eszközzel” fog válaszolni.

Annak a lehetősége, hogy egy meggyengült Putyin esetlegesen szélsőségesebb módszereket kereshet a hatalmát fenyegető háború megfordítására, aggasztja az Egyesült Államokat és szövetségeseit. Biden elnök azonban továbbra is kitart amellett, hogy el kell kerülni a háború orosz-NATO konfliktusba való átcsapását.

Forrás: CNN

Borítókép forrása: www.shutterstock.com