Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Forint – érkeznek Matolcsyék, milyen árfolyamot hoznak?

A nyár kellős közepére is bőven tartogatott izgalmakat a forint árfolyama. Egészen 390-ig gyengült nemrég a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, hogy aztán azzal a lendülettel mégis korábbi szintjeire erősödjön vissza. Egy hét múlva érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése, ami sok mindent eldönthet.

Forint – volatilitás

Június végén kezdett el gyengülni a hazai pénznem, amely végül a folyó hónap elején csúcsosodott ki. Július 7-én egészen 390-ig emelkedett az EUR/HUF keresztárfolyam, utoljára március végén volt annyira gyenge a forint, mint akkor. A gyengülésben akár nemzetközi piaci tényezők is szerepet játszhattak a megjelent elemzések szerint. Ilyen lehetett a Fed szigorától való félelem, ami hatást gyakorolhat a forintra is. De az uniós pénzek körüli bizonytalanság sem segítette a forint piaci megítélését.

Az újbóli erősödés sem váratott magára sokáig, néhány nap leforgása alatt újból 370 környékére erősödött vissza a forint az euróval szemben. Jelenleg is 372-374 között tartózkodik az euróárfolyam. Úgy tűnik, hogy az újabb optimizmus arra még nem volt elegendő, hogy új lokális csúcs alakuljon ki. Vélhetően a befektetők egy része ki is várhat a jövő hét előtt, újból sorsdöntő nap következhet ugyanis a forint számára.

Jegybank – mi lesz a döntés?

Kedden tartja ugyanis kamatdöntő ülését a jegybank Monetáris Tanácsa. Virág Barnabás alelnök korábbi szavaiból tudhatjuk, hogy szeptemberre érhet össze a jelenleg 16 %-on álló irányadó ráta (egynapos betéti tender) és a tavaly szeptember óta 13 %-on álló alapkamat. Ehhez még 300 bázispontnyi kamatcsökkentés kellene. Kérdés, hogy a jelenlegi piaci függvények ismeretében mennyi valósul meg ebből kedden. Az biztos a korábbi elemzések szerint, hogy a forintot nagyban befolyásolhatja a jegybanki politika.

A legutóbbi kamatdöntés óta játszódott le a forint fent kifejtett hullámvasútja. Tudjuk továbbá azóta a júniusi inflációt is, amely 20,1 %-os éves bázisú pénzromlást mutatott. Nemcsak a kamatdöntés, de az utána való kommunikáció is érdekes lehet. Az MNB kommunikációja egyébként is fontos lehet a forint kapcsán. Érdemes lehet ezzel kapcsolatban a jegybank nemrég megjelent tanulmányát átnézni, amely a forint értékeltsége és a makrogazdasági teljesítmény összefüggéseivel foglalkozik.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!