Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Hatalmasat ment a kriptó piac – Újra 2021 van?

Komoly emelkedést tudhat a háta mögött a kriptó piac az elmúlt 24 órában. A rallyt a Ripple XRP coinja vezette 68%-al.

Megkérdőjelezett döntés

A Solana és a Cardano 26%-kal, illetve 21%-kal, míg az Algorand és a Polygon 12%-kal, illetve 9%-kal emelkedtek. Mind a négy tokent értékpapírként emelték ki a közelmúltban az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hivatalos kereseteiben. A meglepetés Analisa Torres kerületi bíró összefoglaló ítéletével jött. A bíró megkérdőjelezte ezt a besorolást.

3 éves csata

A SEC és a Ripple Labs – amely a Ripple blokkláncot fejlesztette ki és az XRP tokent bocsátja ki – három éve hosszadalmas bírósági csatát vívnak arról, hogy az XRP értékpapírnak minősül-e. A SEC és a Ripple Labs már három éve nem tudott megegyezni.

A SEC 2020-ban azt állította, hogy a Ripple, és annak vezérigazgatója, Brad Garlinghouse, illetve a vállalat ügyvezető elnöke megsértette az értékpapír-törvényeket, amikor 1,4 milliárd dollár értékű XRP-t értékesített. A Ripple fenntartotta, hogy a tokenje nem minősül értékpapírnak – ami folyamatos zavart váltott ki azzal kapcsolatban, hogy melyik digitális érme melyik szabályozási vödörbe tartozik.

Sokan úgy tekintettek az ügynökségnek a San Francisco-i székhelyű Ripple startup ellen indított perére, mint egy kriptó ellenes ügyre – amely potenciálisan rákényszerítheti a SEC-t annak meghatározására, hogy a közel 20 000 kriptotoken közül melyik tartozik a hatáskörébe.

Mi lesz veled SEC?

Csütörtöki ítéletében az amerikai New York déli kerületének kerületi bírája, Analisa Torres úgy döntött, hogy az XRP önmagában „nem feltétlenül értékpapír a maga nemében”. Ez hatalmas visszhangot váltott ki a kriptovalutával foglalkozó emberek körében.

„Analisa Torres szövetségi bírónő döntése mérföldkőnek számít, mert kihívta a SEC-t, amikor úgy ítélte meg, hogy a Ripple XRP tokenje nem SEC-szabályozás alá tartozó értékpapír” – mondta Renato Mariotti, az amerikai igazságügyi minisztérium értékpapír- és árupiaci csalásokért felelős részlegének korábbi ügyésze, aki jelenleg a Bryan Cave Leighton Paisner chicagói peres partnere.

„Az ítélet aláássa a SEC azon állítását, hogy szinte minden token értékpapírnak minősül, és veszélybe sodorja a Bizottság néhány közelmúltbeli végrehajtási eljárását.”

Az iparág reméli, hogy a csütörtöki lépés „arra késztetheti a Kongresszust, hogy egy racionálisabb szabályozási rendszert fogadjon el” – mondta Mariotti. De egyértelmű szabályozás hiányában továbbra is bizonytalanság fog uralkodni – tette hozzá. A fejlemény mindazonáltal izgalmat okozott a kriptopiacon. A Coinbase már csütörtök óta újra listázta az XRP-t.

A kriptopiacok reakciója a 2021-es kriptoboom fénykorára emlékeztet, amikor a legnagyobb kriptopénz árfolyamának megugrását követően több bitcoin „alternatíva”, vagyis altcoin is meredeken emelkedett.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock