2024 október 02

NATO-csúcs – Komoly fenyegetés érkezett a Kremltől

Véget ért a NATO-csúcs, most viszont igazán forrhat Putyin feje. A csütörtöki jelentésekből kiderült, hogy Vilniusban, Litvánia fővárosában tartott csúcstalálkozó lezárása előtt a G7-országok aláírtak egy nyilatkozatot. Ebben a nyilatkozatban egy hosszú távú biztonsági garanciát vázoltak fel Ukrajna számára, amelynek célja a jövőbeli orosz agresszió elrettentése. Mindez történt egy nappal azután, hogy Zelenszkij ukrán elnök csalódását fejezte ki a NATO-val szemben, mert nem kapott még konkrét részleteket az országa által jó ideje áhított NATO-tagsággal kapcsolatban. Putyinnak természetesen nem tetszik a csúcstalálkozó iránya, és a Kreml közleményében olvashatjuk, hogy a G7-ek döntését „veszélyes hibának” nevezi. A Kreml szerint ezzel veszélyeztetik Oroszország nemzetbiztonságát.

Feldühítették a Kremlt – pusztító támadás érte Ukrajna több városát

A Kreml bejelentette, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel és módszerrel válaszolni fog a NATO-csúcstalálkozó fejleményeire. Kijevet és Ukrajna más részeit ismétlődő támadások érték NATO-csúcs előtt és alatt. Odessza és Herszon városoknak, valamint a fővárosnak dróntámadások hullámait kellett elviselnie.

Mindeközben a csatatéren is komoly harcok folynak. Továbbra is Bahmut az egyik legforróbb pontja a háborúnak, különösen itt törnek előre az ukrán csapatok. A fejlett nyugati fegyverekkel felszerelt ukrán hadsereg júniusban, több, mint egy hónapja indította el a várva várt ellentámadását. A kezdetben viszont elmaradt a várt tempótól. Az ukránok kitartó orosz védelembe és halálos aknamezőkbe ütköztek. Az ellentámadás célja a délnyugati falvak és a Bahmut körüli területek visszafoglalása.

Címlapkép: Shutterstock