2024 október 02

Háború – újra felforrt a hangulat Bahmut városában

Több hetes kihagyás után ismét Bahmut lett a legforróbb pontja az orosz–ukrán háborúnak. Az oroszok sok hónapon át küzdöttek Bahmut megszerzéséért. A hatalmas veszteségek után az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport bejelentette, hogy a háború legvéresebb csatáját orosz sikerrel lezárták. Eddig az oroszok védelme visszatartotta az ukránokat, és lassította az ellentámadást. Zelenszkij elnök is beismerte, hogy a vártnál lassabban haladnak az ukrán csapatok. Többen elégedetlenségüket fejezték ki, hiszen az ukránok előrenyomulása nem felelt meg az elképzeléseknek. Most viszont úgy tűnik nagy bajba kerültek az oroszok Bahmutnál. A hírek szerint az ukrán sereg még akár vissza is foglalhatja a várost, amely eddig az oroszok legnagyobb győzelmét jelentette.

Most eldőlhet, hogy kié lesz Bahmut városa

A héten beszámoltunk róla, hogy az ukrán előrehaladást a halálos aknamezők tartják vissza. Igyekeztek gyorsítani a folyamaton azonban tisztában voltak vele, hogy a kapkodás végzetes lehet. Szombaton viszont a brit védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők jelentős területeket foglaltak vissza Bahmut északi és déli részén is.

Rossz hír az orosz vezetésnek, hogy a hírszerzési információk szerint az orosz védők harci kedve rendkívül gyenge, sokan már a menekülési útvonalakat keresik. Úgy tűnik, hogy a Wagner-incidens óta nem tudták teljesen összeszedni magukat az oroszok. Még Prigozsin vezetésével foglalták el Bahmut városát, és júniusra adták át az orosz hadseregnek, amely megpróbált erős védelmi vonalakat kialakítani. Ekkor Prigozsin még arról beszélt, hogy Bahmut elfoglalása után akár egészen Kijevig is vonulhatnak az oroszok, ebből azonban nem lett semmi. Az ukrán ellentámadás teljes gőzzel zakatol és kérdéses, hogy ezt az oroszok mivel tudnák megállítani. Tovább nehezíti az oroszok dolgát, hogy nehezen találják meg az ukrán tüzérséget, és csak korlátozottan tudnak csapást mérni rájuk. Ahogy az ukránok foggal-körömmel ragaszkodtak a városért, úgy hasonló elszántság várható az oroszok részéről is azonban ahhoz a csapatokat egyesíteni szükséges, és az egységek keveredését is mihamarabb orvosolni kell. A NATO katonai bizottságának elnöke, Rob Bauer admirális szerint az orosz csapatok bár meggyengültek, semmiképp sem szabad még őket leírni.

Címlapkép forrása: Shutterstock