2024 október 02

Kissé csökkent a francia szolgáltatóipar teljesítménye

Mérsékelten csökkent júniusban a franciaországi szolgáltatóipar és a francia gazdasági teljesítmény is az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) adatai szerint.

A franciaországi szolgáltatóipari BMI végleges értéke júniusban az előzetes becsléssel összhangban 48,0 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent a májusi 52,5 pontról. A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő franciaországi kompozit BMI pedig júniusra 47,2 pont lett, elmaradva a 47,3 pontos előzetes értéktől és a májusi 51,2 ponttól. A franciaországi kompozit BMI idén január óta először került 50 pont alá, a júniusi érték 2021 februárja óta a legalacsonyabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A szolgáltatóipari kibocsátás csökkenése a kompozit indexet zsugorodási tartományba billentette, bár a feldolgozóipari termelés visszaesése még meredekebb volt. Júniusban az új megrendelések széleskörű visszaesését regisztrálták, a csökkenés üteme a szolgáltatóiparban és a feldolgozóiparban is gyorsult. Ennek eredményeként az összesített új megrendelések 2020 novembere óta a leggyorsabb ütemben estek vissza.

A gyártók ismét a kapacitásnyomás jelentős enyhülését tapasztalták. Júniusban a szolgáltatóipari foglalkoztatás szilárd növekedése támogatta a munkaerő-felvételt. Ennek ellenére az üzleti bizalom 32 havi mélypontra csökkent. Az árnyomás a második negyedév végén mérséklődött, az inputköltségek növekedése 27 havi, a kibocsátási árak inflációja 25 havi mélypontra esett. Négy hónap folyamatos növekedés után a franciaországi BMI értéke a francia szolgáltatóipar zsugorodását mutatja. Az adatok alapján lehetséges, hogy a második negyedévben csökken a francia bruttó hazai termék, mivel a szolgáltatószektor adja a francia gazdasági teljesítmény legnagyobb részét.

A francia GDP-re vonatkozó jelenlegi prognózis szerint a francia gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal csökkenhet a második negyedévben, mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor zsugorodik – kommentálta az eredményeket Norman Liebke, a Hamburg Commercial Bank közgazdásza – közölte a távirati iroda.