2024 október 02

Sikerült volna Putyinnak megsemmisíteni Európa legerősebb fegyverét?

A lassan másfél éve húzódó orosz-ukrán háborúban már fegyverek széles skáláját vetették be. Miközben a világ a harmadik világháború kitörésétől és a nukleáris fegyverek bevetésétől retteg, a kínai elnök személyesen szólt rá Putyinra. Hszi Csin-ping még a márciusban tett moszkvai látogatása alatt kérte meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy mellőzze az ilyen fegyverek bevetését. Bár az ukrán ellentámadás és a Wagner lázadás miatt sötét felhők gyülekeztek Oroszország felett, szerencsére ezt a forgatókönyvet továbbra is sikerült elkerülni.

Európa – Putyin szavakkal pusztított

Európa nem szeretett volna fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal, illetve szerette volna elkerülni a világháborút. Így aztán nem támadta közvetlenül az oroszokat, hanem inkább fegyverekkel támogatta az ukránokat. Európa eddigi legpusztítóbb fegyvere, amelyet bevetett az oroszok ellen, az a szankció volt. Már a háború kirobbanása után érkezett az első szankciós csomag, amit sok másik követett. Európa terve az volt, hogy az orosz gazdaságot belülről gyengítik meg, és így majd háborús szerkezet is összedől. A keddi bejelentésével Putyin azonban úgy tűnik hatástalanította Európa fegyverét. Az orosz elnök ugyanis arról számolt be, hogy a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök által megosztott legfrissebb adatok meglepően kedvezőek. A jelentésben az is benne van, hogy idén az orosz GDP bővülése meghaladhatja a 2 százalékot. Az inflációval kapcsolatos adat is meglepően pozitív volt. Mihail Misusztyin szerint a fogyasztói árak növekedése éves szinten 5 százalék alatt maradhat. „Eredményeink, legalábbis egyelőre, jobbak mint azt korábban vártuk,” jelentette be az orosz elnök. Ezen kijelentésével nagy szívfájdalmat okozva Európának, hiszen a folyamatosan kiadott szankciós csomagok jelentősége ezzel nagyot esett. „Az ország gazdasága továbbra is magabiztos felépülést mutat a megpróbáltatások, akadályok és a szankciók ellenére,” jelentette ki Mihail Misusztyin.

Bár a szankciók hatása fájdalmas volt mivel a nyugati pénzügyi piacok és az orosz vállalatok számos exportpiaca bezárta kapuit Oroszország előtt. Putyin elvesztette legnagyobb piacát, és ezzel a kulcsfontosságú olaj-és gázbevételek idei január-májusi időszakban közel felére csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Anton Siluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország idei költségvetési hiánya nem haladja meg a GDP 2 százalékát sem, bár ezzel a legtöbb elemző nem ért egyet.

Forrás: reuters.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock