2024 október 02

Elképesztő mennyiségű pénzt ölt Putyin a Wagner-csoportba

A hétvége folyamán több érdekes hír került felszínre az orosz-ukrán háborúval, Prigozsinnal és a Wagner-csoporttal kapcsolatban. A lázadást követően a harcok folytatódtak a csatatéren. Oroszország Luhanszk megyében indított offenzívát, Ukrajna pedig Zaporizzsja megyében próbálta áttörni az oroszok védelmét. Kisebb sikereket tudtak feljegyezni, azonban sokak szerint az ukrán ellentámadás nem felel meg az elvárásoknak. A Wagner-csoport volt az orosz csapatok motorja a Bahmut városáért folytatott küzdelemben. Mostanra viszont a zsoldoshadsereg kettészakadt. Egyesek követték Prigozsint Fehéroroszországba, mások viszont beleegyeztek, hogy csatlakoznak az orosz hadseregbe. Putyin fontos erőktől esett el, azonban a védelem és a halálos aknamezők egyelőre jelentősen lelassítják az ukránokat.

Irdatlan pénzeket nyelt el a Wagner-csoport

Oroszország Védelmi Minisztériuma nem vonzó a Wagner harcosok számára. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a zsoldoshadseregből sokan azért nem harcolnak Oroszországért mert nem fizetnek nekik eleget. Ennek van is alapja, hiszen a Wagner-csoport kétszer annyit kapott, mint az orosz hadsereg katonái, számolt be róla a German-Marshall Fund. Putyin a hét elején beismerte, hogy tavaly májustól 2023 májusáig az orosz állam több, mint 86 milliárd rubelt, azaz 940 millió dollárt fizetett ki a Wagner-csoportnak. A lázadás után viszont kérdésessé vált a Wagner sorsa. A csoport más országokban is harcolt már, többek között Líbiában, Szíriában, Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban. Egyesek szerint egy „rebranding”, márkaváltáshoz hasonló műveleten fog átesni azzal a szándékkal, hogy új, megkülönböztetett identitást alakítsanak ki a köztudatban. Ez valószínűleg arra is szolgál, hogy lemossák magukról az oroszországi puccskísérlet miatt kapott gyűlöletet, és a hazaáruló jelzőt.

Prigozsin sorsa kevésbé tiszta. A hétvégén a portfolio.hu beszámolt róla, hogy lehúzza a rolót a Jevgenyij Prigozsin irányítása alatt álló orosz médiacsoport. Az ország médiaterének elhagyását Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN hírportál igazgatója jelentette be szombat este. Az orosz média törli a lázadók csoportjának vezetőjéhez kapcsolódó nyomokat. A zsoldoshadsereg átnevezése, átstrukturálása segíthet újra összekovácsolni a szervezetet, de a hozzájuk és főként a vezetőjükhöz fűződő emlékeket még sokáig szívükön fogják hordozni a magasabb pozíciókban levő vezetők.

Forrás: businessinsider.com; theguardian.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock