Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Történelmi pillanat az űrturizmusban

A Virgin Galactic űrturisztikai vállalat, befejezte a régóta várt első kereskedelmi célú űrrepülését, a Galactic 01-et. A céget Sir Richard Branson alapította 2004-ben

Havonta egyszer az űrbe

Az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről felszálló űrhajót egy pilótapáros vezette, és négy utast szállított: egy Virgin Galactic kiképzőt, aki a kabinból felügyelte a küldetést, valamint az első fizető utasok trióját. A három fizető utas az olasz légierő tagjai. A repülés 13 különböző kutatási célú „terhet” is szállított.

A Virgin Galactic kereskedelmi szolgálatba állítása több éves késedelem és kudarc után történt. A vállalat korábban azt mondta, hogy ha a Galactic 01 sikerrel zárul, akkor jöhet a következő szintre lépés. A sikeres útnak köszönhetően pedig minden esély meg van arra, hogy ősztől havi rendszerességgel repülhessen a VSS Unity.

A Virgin Galactic részvényei csütörtökön 10%-ot estek a sikeres repülés után.

Heti rendszeresség a végső cél

A vállalat továbbra is folytatja a tőkebevonást, hogy finanszírozni tudja a hamarosan érkező Delta-osztályú űrhajóinak fejlesztését. Célja egy olyan járműflotta létrehozása, amely legalább hetente egyszer repülhet.

A Virgin Galacticnak mintegy 800 utassal van lemaradása. Ezek közül sok jegyet több mint egy évtizeddel ezelőtt 200 000 és 250 000 dollár közötti áron adtak el. A vállalat két évvel ezelőtt újraindította a jegyértékesítést, és az árak 450 000 dollárnál kezdődtek ülőhelyenként.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock