Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Hatalmas összegeket adományozott Warren Buffet

Warren Buffett újabb 4,64 milliárd dollárt adományozott a Berkshire Hathaway részvényeiből öt jótékonysági szervezetnek. Ezzel 2006-óta a milliárdos már több, mint 51 000 millió dollárt jótékonykodott el.

Az eddigi legnagyobb adomány

Az idei felajánlás a 92 éves Buffett eddigi legnagyobb adománya, amely a Berkshire mintegy 13,7 millió B osztályú részvényéből áll.

Buffett 10,45 millió részvényt adományoz a Bill & Melinda Gates Alapítványnak. A szervezet ezzel együtt 39 milliárd dollárnyi Berkshire-részvényt kapott az évek során.

Emellett 1,05 millió részvényt adományoz a Susan Thompson Buffett Alapítványnak, amelyet néhai első feleségéről neveztek el. Ezen túl 2,2 millió részvényt ad a gyermekei, Howard, Susan és Peter által vezetett jótékonysági szervezetekeknek.

A Susan Thompson Buffett Alapítvány a reproduktív egészségügy területén dolgozik. A Howard G. Buffett Alapítvány az éhezés enyhítésére, a konfliktusok enyhítésére és a közbiztonság javítására összpontosít. A Sherwood Foundation nebraskai nonprofit szervezeteket támogat, a NoVo Foundation pedig lányokra és nőkre összpontosító kezdeményezésekkel rendelkezik.

Mindent el fog ajándékozni

Buffett fokozatosan elajándékozza majdnem az egész vagyonát, amelyet az 1965 óta általa vezetett, Nebraska állambeli Berkshire vállalatnál épített fel.

Ő és Bill Gates voltak az úttörők a Giving Pledge (Adományozási fogadalom) kezdeményezésében is, amelyben több mint 240 ember, például Michael Bloomberg, Larry Ellison, Carl Icahn, Elon Musk és Mark Zuckerberg is elkötelezte magát.

A fele még hátra van

Buffett már Berkshire-részvényeinek több mint felét jó célre fordította. A szerdai adományok után még mindig több mint 112,5 milliárd dollár, vagyis a Berkshire részvényeinek mintegy 15 százaléka volt a tulajdonában.

Semmi rendkívüli

„Semmi rendkívüli nem történt a Berkshire-nél: egy nagyon hosszú kifutópálya, egyszerű és általában jó döntések, az amerikai hátszél és a halmozódó hatások eredményezték a jelenlegi vagyonomat” – mondta Buffett a közleményben.

Az „amerikai hátszél” kifejezést Buffett 2019-ben alkotta meg, hogy leírja az Egyesült Államok azon képességét, hogy hosszú távon, még háborús és pénzügyi válságok idején is képes vagyont építeni.

Buffett a Berkshire-t mintegy 740 milliárd dolláros vállalattá építette olyan üzletágakkal, mint a BNSF vasúttársaság és a Geico gépjármű-biztosító, valamint olyan részvényekkel, mint az Apple Inc.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock