2024 október 02

Tévedtek volna a szakértők? – Brutálisan drágult a gáz

Június elején beszámoltunk róla, hogy az európai referenciaérték, a Dutch TTF gáz árfolyamában hat éve nem volt ilyen vesztes sorozat. Nem egész két héttel ezelőtt, már arról kezdtek el beszélni a szakértők, hogy a nyár során van esély rá, hogy egyes piacokon, rövid távon a napi gázár a nulla közelébe, vagy talán még az alá is csökkenjen. Ekkor a gáz árfolyama 23,1 euró körül járt. Azóta viszont a pánik vette át az uralmat a piacon. Annak ellenére, hogy a leginkább optimista előrejelzésekhez képest is sokkal gyorsabban telnek a tárolók, Európa még nem dőlhet hátra. A referenciaérték hirtelen drágulása megmutatta, hogy az LNG-ellátásért folytatott küzdelem még nem ért véget.

A kereskedők kezdenek aggódni Európa gázellátása miatt

Eddig a legtöbb szakértő az enyhe tél után megmaradt bőséges készletekről, és a folyamatos LNG ellátásról beszélt, illetve arról, hogy ezen tényezők nyolc egymást követő heti veszteséget eredményeztek az európai referenciaérték árfolyamában. Most azonban felmerült annak esélye, hogy az energiaválság továbbra is elég akut ahhoz, hogy Európának további tengeri cseppfolyósított földgáz rakományok behozatalára lehet szüksége.

A TTF több, mint 90 százalékot zuhant a mindenkori csúcsról, amelyet tavaly nyáron ért el. Most viszont a szentiment hirtelen fordulatot vett. Közel 20 százalékot drágult a gáz árfolyama kedden, meghosszabbítva a múlt heti emelkedő tendenciát. Június első napján két éve nem látott mélységet értünk el, amikor a gáz árfolyama elérte a 23,1 eurót megawattóránként. Jelenlegi értéke pedig már több, mint 36 euró. Európa jó úton halad, hogy elérje célját, ami a tárolók minél gyorsabb feltöltése. A kereskedők viszont attól tartanak, hogy a rövid távú igények megnehezíthetik e cél elérését. A leginkább emlegetett félelmek közé tartoznak például: a meleg nyári napok (több gáz kell a hűtéshez), az ázsiai igények emelkedése – Kína gazdasági fejlődése miatt, illetve a még áramló orosz gáz további zavarai. Sokan attól félnek, hogy amint az eddig felhalmozott gázkészleteket elkezdjük felhasználni, és a rakományok is megindulnak Ázsiába, akkor a két évvel ezelőtti helyzetbe térünk vissza, amikor globális licitháború alakult ki a szabad LNG kapacitásokért.

Forrás: ft.com

Címlapkép: Shutterstock