Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Csalódtak a befektetők, nagyot zakózott az árfolyam

Az XPeng részvényei több mint 10 százalékos mínuszba fordultak szerdán, miután az elektromos járműgyártó első negyedéves eladási számai elmaradtak a Wall Street-i elemzők előzetes becsléseitől.

Az XPeng az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be szerdán. A kínai elektromos autógyártó első negyedéves eladási számai elmaradtak a Wall Street-i elemzők előzetes becsléseitől. Az XPeng második negyedéves kilátásai sem festenek túl fényesen. A legnagyobb problémát a kereslet csökkenő mértéke okozza.

Szerdán az XPeng részvényenkénti 19 centes korrigált veszteségről számolt be. Ezzel szemben az elemzők előzetesen részvényenkénti 28 centes korrigált veszteséggel kalkuláltak. Az első negyedévben az elektromos autógyártó közel 500 millió dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 46 százalékos csökkenést jelent. Az elemzői becslések 700 millió dollárról szóltak.

Gondot okoznak a csökkenő szállítási számok is. Az XPeng 2023 első negyedévében 18 230 járművet szállított le. Ezzel szemben a tavalyi év utolsó negyedévében 22 204 XPeng modell talált gazdára. 1 évvel korábban, 2022 első negyedévében pedig még 34 561 járművet tudott leszállítani a kínai autógyártó.

XPeng
(www.xpeng.com)

A második negyedévre vonatkozóan 21-22 ezer darabos kiszállítást becsült az XPeng. Áprilisban 7079 darab szállítást láthattunk. Ez alapján májusra és júniusra vonatkozóan is 7 ezer darab körüli leszállítást remélnek. 2022 második negyedévében még 34 422 darab modellt vehettek át újdonsült tulajdonosaik. Történelmének legjobb hónapját 2021 decemberében zárta az XPeng, akkor 16 ezer autót tudtak leszállítani.

Aggasztó számok

Az XPeng 2023 második negyedévére 700 millió dolláros bevételt prognosztizál. A Wall Street 1 milliárd dollár körüli értéket várt. 2022 második negyedévében 1.1 milliárd dolláros árbevételt ért el az autógyártó. Úgy tűnik, hogy az XPeng növekedése nehézségekbe ütközik.

Az XPeng részvényei több mint 10 százalékos mínuszba fordultak szerdán. Idén több mint 17 százalékos mínuszban van a papír, míg az elmúlt 1 év alatt az XPeng részvények értéke durván 60 százalékkal csökkent.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com