Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Forint – durva mozgás, roham jön a valutaváltóknál?

Nagy nap a mai a magyar fizetőeszköz számára. A forint egy éves csúcsra ugrott az euróval szemben, tavaly április óta nem volt ilyen erős a hazai pénznem. Mindezt úgy, hogy néhány héttel ezelőtt még 400 feletti eurót láthattunk a bankcsődök okozta pánikban. Jövő héten újra kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), erre érdemes lesz figyelnünk majd.

371

Az EUR/HUF kurzus egy mai, újabb erősödési hullámnak köszönhetően 371 közelébe süllyedt a devizapiacon. Ilyen kevés forintot nagyjából egy éve kellett utoljára adni egy euróért. Így már 2023 eddigi részében összességében is jelentős az erősödés, a múlt évet ugyanis 400 körül zárta az euróárfolyam. Ami ennél is látványosabb, hogy március 20-án még 402 felett állt az EUR/HUF keresztárfolyam, és akkoriban több nap is volt, amikor a kerek szint felett időzött a forint az euróval szemben.

Azóta viszont a piacokon is nagyon más a hangulat. Az amerikai bankcsődök hatására jelentős zuhanást láthattunk a részvénypiacokon is akkor, most pedig az emelkedés a jellemzőbb. Érthetően főleg a bankrészvényeket és a kockázatosabb eszközöket ütötték a befektetők. A forint pedig a magas kamatkülönbözet ellenére kockázatosnak tűnhetett akkor, ahogy arra több elemzői is rámutatott. Érdekesség, hogy anélkül tudott erősödni nagyot a forint, hogy a szintén fontos tényezőként ható uniós pénzekkel kapcsolatban jelentős mérföldkőről lehetne beszámolni.

Forint – jön a nagy nap

Ahogy arra több szakértő is kitért korábban, az MNB monetáris politika kulcsfontosságú a forint szempontjából. A márciusi kamatdöntő ülésen Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy továbbra is indokolt a jelenlegi kamatkörnyezet fenntartása. Az egy számjegyű inflációt elérni idén év végére pedig kemény meccsként jellemezte a jegybank második embere. A Monetáris Tanács jövő kedden újra dönt az alapkamatról, amely jelenleg nem számít az irányadó rátának. Sokkal inkább a jegybanki kommunikáción lehet tehát újra a hangsúly, azon belül is az egynapos betéti tender további sorsa lehet izgalmas. A 18 %-os overnight kamat ugyanis rendkívül magasnak számít, az MNB pedig október közepe óta szakadatlanul kitart az eszköz használata mellett.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!