Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Forint – brutális erő, most rohanjunk euróért?

Egészen elképesztő fordulat látható a forint piacán, ha a mostani helyzetet a néhány héttel ezelőttihez hasonlítjuk. Március 20-án 402 felett járt az EUR/HUF kurzus. Ezzel szemben ma volt, hogy mindösszesen 376 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon. A brutális erősödés után kérdés, hogy érdemes-e most eurót váltsunk.

Forint – hihetetlen erő

A 2022-es évet a forint majdnem pontosan a 400-as szinten zárta az euróval szemben. Összességében tavaly gyengült a magyar fizetőeszköz, de december utolsó napjára azért alaposan eltávolodott az októberi mélypontjaitól. Az év első két hónapja összességében az erősödésről szólt, március elsejére 372 közelébe süllyedt az EUR/HUF keresztárfolyam. Innen gyengülés kezdődött, a bankcsődök hatására elromló nemzetközi hangulatban pedig valóságos zuhanásba kezdett a forint. Ennek következtében alakult ki a 400 feletti euróárfolyam, ez több havi mélypontnak felelt meg akkor.

Március 20 óta azonban kisebb megszakítással töretlen a forint ereje. Virovácz Péter, az ING elemzője a forint gyengülésekor jelezte: visszaerősödés jöhet akkor, ha nyugodtabbak lesznek a piacok a bankcsődök után. Az árfolyamot látva ez a forgatókönyv következett be, utoljára március 7-én volt annyira erős a forint, mint a mai napon. Majdnem egy havi csúcson áll tehát a hazai pénznem az euróval szemben, rég láthattunk ennyi idő alatt ekkora erősödést, mint most.

Irány a valutaváltó?

Virovácz Péter lapunknak adott február végi megszólalásában több tényezőt is azonosított, amelyek meghatározhatják a forint erejét. Kiemelésre került a Fed monetáris politikája és ezen keresztül a nemzetközi hangulat alakulása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája, valamint az uniós források kérdése is. A korábbi elemzői megszólalások is nagyjából ezen szempontokat azonosították. Az MNB előző héten tartotta kamatdöntő ülését, akkor sokat megtudhattunk a jegybank terveiről. Virág Barnabás alelnök újra kifejezte, hogy a jelenlegi kamatszint fenntartása indokolt, így marad a 18 %-os kamatozással futó egynapos betéti tender. A forint végül erősödött a kamatdöntés napján.

A Fed monetáris politikája egyelőre a vártnak megfelelően alakult, legalábbis a márciusi kamatdöntés eredménye a piaci konszenzus mentén alakult. Az uniós forrásokkal kapcsolatban sokkal ellentmondó hírek látnak napvilágot. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nyárra teszi az uniós pénzek hozzáférhetőségét. Mindezek további alakulásától függhet tehát az elemzők szerint, hogy mikor érdemes valutát váltanunk a forint ereje miatt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!