2024 október 01

Csökkent a japán gazdaság teljesítménye

A japán pénzügyminisztérium szerdán ismertetett végleges adatai szerint a szeptember végével záródott három hónapban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) reálértéken az előző három hónaphoz képest. Ez rosszabb a minisztérium első becslésében szerepelt 0,8 százalékos csökkenésnél és az előző három hónapban mért 0,5 százalékos növekedésnél. Évesített ütemben 3,6 százalékkal esett vissza a japán gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben, nagyobb mértékben a becsült 3,1 százaléknál.

A második negyedévben még 1,9 százalékos gazdasági növekedést mértek Japánban. Január-márciusban negyedéves összehasonlításban 1,0 százalékkal, évesítve pedig 3,9 százalékkal csökkent a reál-GDP, miután tavaly a második fél évben, a járvány első hulláma által okozott sokk után erőteljesen bővült a gazdaság. A japán GDP több mint a feléért felelős lakossági fogyasztás a becsült 1,1 százaléknál is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal esett vissza, míg az előző negyedévben még 0,9 százalékkal nőtt. Ugyancsak negyedéves összevetésben a tőkeberuházások 2,3 százalékkal csökkentek, kevésbé a becsült 3,9 százalék eséshez képest. A második negyedévben a tőkeberuházások 2,2 százalékkal emelkedtek. Az export visszaesését a korábban becsült 2,1 százalékról 0,9 százalékra, az importét pedig 2,7 százalékról 1 százalékra korrigálta a pénzügyminisztérium – ismertette a távirati iroda.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának teljesítményét erőteljesen befolyásolta a harmadik negyedév nagyobbik részében a koronavírus-járvány újabb hulláma, ami miatt Tokióban, Oszakában és egyes prefektúrákban rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, a lakosságot felszólították, hogy csak szükség esetén hagyja el lakóhelyét, ami kihatott a lakossági fogyasztásra.