Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Így reagálhatnak a piacok Powell mai beszédére

A héten tart a Federal Reserve Jackson Hole-i konferenciáját, az esemény fénypontja Jerome Powell Fed elnök mai beszéde lesz.

A tőkepiaci szereplők fókusza Jerome Powell mai beszédére fog szegeződni. Az előzetes elemzői várakozások szerint Powell továbbra is az agresszív kamatemelés mellett fog felszólalni az inflációs letörésének érdekében, noha ez a gazdasági növekedés visszaesésével járhat.

Így reagálhatnak a piacok Powell mai beszédére

Historikus adatok alapján elmondható, hogy az amerikai börzék jellemzően jól teljesítenek a Federal Reserve éves szinten megrendezett Jackson Hole-i konferenciát követően. Múltbéli adatok alapján a Dow Jones Ipari Átlag a konferencia első napját követő 1 hónapban átlagosan 0.3 százalékot emelkedett, az S&P 500 átlagosan 0.5 százalékot erősödik ezen időszakban, míg a volatilis Nasdaq Composite Index átlagosan 0.9 százalékos emelkedést mutat fel a konferenciát követő 1 hónap alatt.

Vannak azonban aggályok

Az amerikai tőzsdék már így is egy látványos nyári rallyn vannak túl, mindhárom amerikai vezető tőzsdeindex látványosan felpattant júniusi mélypontjáról. A befektetők reménykednek, hogy az enyhülő inflációs nyomás következtében enyhíthet monetáris politikáján a jegybank.

Ha Powell a pénteki beszédében arra utaló jeleket „küld”, hogy szeptemberben jó eséllyel csak 0.50 százalékos kamatemelésre kerül sor tovább folytatódhat a tőkepiaci rally. Azonban, ha a Fed elnök beszédéből azt szűrik le a piacok, hogy újabb 0.75 százalékos kamatemelés jöhet a jövő hónapban, valószínűleg negatív tartományba fordul a részvények zöme. Ha valóban 75 pontos kamatemelésre kerülne sor szeptemberben, akkor ez lenne sorozatban a harmadik ekkora mértékű emelés és március óta az ötödik kamatemelés.

(https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate)

Szintén aggasztó lehet, hogy szeptember historikusan a piac leggyengébb hónapjának számít. 1928-ig visszamenő adatok alapján átlagosan 1 százalékot esik az S&P 500 az év kilencedik hónapjában. A közelmúltra nézve azonban már nem teljesen igaz ez a felvetés, a 2010-es években átlagosan 0.7 százalékos emelkedést tudott felmutatni a benchmark index, 2020-21-ben viszont átlagosan 4.3 százalékot esett az index szeptemberben.

(www.shutterstock.com)

Az idei év azonban sok tekintetben eltérő a korábbi években látottaktól, így szinte bármi megtörténhet.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com