Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Magas a napi halálozás – lesznek-e lezárások?

Egyre szomorúbbak a naponta közölt halálozási adatok Magyarországon, már több napja 200 felett alakult az előző nap koronavírus következtében elhunytak száma. Bár a 300 körüli tavaszi keserű rekordok még távol vannak, időről időre felmerül a kérdés, hogy lesz-e az adatok következtében újabb korlátozás Magyarországon. Ráadásul tovább nehezíti a képet az omikron variáns veszélye, ami egyelőre előre nem belátható következményekkel járhat.

Elérhettük a tetőt

Ahogy a cikk elején említettük, meglehetősen szomorú adatokkal szembesülhetünk, ami a halálozási számokat illeti minden egyes nap. A naponta elhunytak 7 napos mozgóátlaga jelenleg 191, utoljára ilyen számmal április végén találkozhattunk csak. Akkor ez a mutató a járvány leszálló ágát jelentette már, most viszont szinte minden nap új csúcson van a mozgóátlag a negyedik hullámot tekintve.

Terjed a vírus a találkozásokkal, de túl lehetünk a tetőn (www.shutterstock.com)

A járvány egyéb mutatószámaiban ugyanakkor sokkal kedvezőbb számokról ad hírt a koronavirus.gov.hu, mint akár 1-2 héttel ezelőtt. Az újonnan igazolt fertőzöttek 7 napos mozgóátlaga 8000 alá csökkent, november végén még 10000 felett volt a mutató. Szinte azonnali képet a járvány alakulásáról a fertőzöttségi adatot ad, hiszen az csak a megfertőződéstől a tünetek lappangásának végéig marad rejtve, míg a halálozások akár több héttel is követhetik a megbetegedést. Ráadásul egy némileg késleltetett állapotot mutató is csökkenésbe váltott, ugyanis már a kórházban ápoltak száma is kevesebb, mint az előző napokban; a lélegeztetőgépen lévők számánál új számolási metódus került bevezetésre, így ez több adat után lesz majd jobban összehasonlítható.

Eközben a sikeresnek mondható oltási akcióheteknek köszönhetően az első körös átoltottság is növekszik bár tény, hogy a nyájimmunitástól még így is minden számítás szerint messze van Magyarország. A harmadik oltás felvétele ugyanakkor ütemesen halad, ami leginkább a fertőzésveszélynek leginkább kitett idősek szempontjából fontos.

Nem várható lépés, hacsak

Természetesen bármikor előfordulhat, hogy a magas számokat látva akár a gazdasági életet is korlátozó intézkedések bevezetése mellett dönt a kormány. Ugyanakkor hiába magasak a halálozási számok, ha a fertőzöttségi trendekből arra lehet következtetni, hogy lassul a járvány, akkor ritkán szoktak újabb intézkedések mellett dönteni. Ráadásul ez veszélyeztetné is a gazdasági helyreállást, ami az egyik legfontosabb célja most a világ szinte összes államának.

Üres terek és utcák – megpróbálják ezt elkerülni a negyedik hullám során a kormányok

Ugyanakkor a nemrég megjelent omikron variáns nem véletlenül okozott nagy pánikot a tőzsdéken; mivel ismeretlen mutánsról van szó, ezért a súlyosabb tünetek, illetve az oltással szembeni ellenállóság is elképzelhető. Utóbbival kapcsolatban várhatóan hamarosan lesznek információk, addig is bizonytalanságot okoz a járványhelyzet további alakulásával kapcsolatban.

A jelenlegi korlátozások érvényben maradása viszont várható alapvetően, hiszen még mindig nagyon magas esetszámokat produkál a negyedik hullám. Ráadásul a maszkviselés a zárt tereken nem okoz gazdasági problémát, így a gazdaság érintése nélkül fékezik a vírus terjedését.