Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Nézzük, mennyiért tankolhatunk a héten!

Az olaj ára az elmúlt hetekben hatalmas mozgásokkal gazdagította mindennapjainkat. Nem ritka a napi 2 százalékos mozgás sem a piacon, akár pozitív akár negatív irányról beszélünk. Ez a hét sem volt kivétel ez alól. Az árak kéthetes magasságokba emelkedtek kedden, miután az Egyesült Államok eltörölte az utazási korlátozások egy részét és a globális pandémiás helyreállítás egyéb jeleit észlelhettük. Ezek a hírek ugyanis növelték a keresletet, miközben a kínálat változatlan maradt. Az árak emelkedését okozta továbbá a US Energy Information Administration (EIA) kijelentése, hogy a tervezett kiskereskedelmi benzinárak a következő néhány hónapban csökkenhetnek. Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta, hogy ezt az előrejelzést használják majd annak megállapítására, hogy a nemzeti Strategic Petroleum Reserve-ből adjanak-e ki olajat. Az elemzők azt mondták, hogy ha az előrejelzés hatalmas emelkedést mutatott volna a tervezett benzinárakban, akkor a Biden adminisztráció valószínűleg nagy mennyiségű olaj kiadása mellett dönt.

Erőteljes ingadozások a piacon

Kedden a Brent olaj 1,35 dollárt emelkedett, amely 1,6 százaléknak felelt meg, és a napot hordónkénti 84,78 dolláron zárta. A WTI piacán is nagymértékű mozgások voltak, hiszen 2,22 százalékos gyarapodása után 84,15 dolláron állapodott meg az árfolyam. Október 26. óta ezek voltak a legmagasabb zárási értékék. A Brent olaj ára ebben az évben 60 százalékot emelkedett. 3 éve nem látott magasságot ért el október 25-én, amikor 86,70 dolláron állt az árfolyam. Az OPEC múlt heti ülésén megegyezett, hogy tartják magukat a 400 000 hordós növeléshez. „Az USA tartalékjaiból származó bármilyen mennyiség valószínűleg ideiglenes viselkedési hatással lesz az azonnali árakra. Azonban ez nem egy tartós megoldás a kínálat és a kereslet közötti egyensúlyhiányra,” mondta Louise Dickson, a Rystad Energy vezető olajpiaci elemzője. Novemberben az olajra vonatkozó globális kereslet már közel volt a 100 millió hordóhoz. Indiában, az üzemanyagkereslet októberben hét hónapos csúcsra, a benzin értékesítése meg minden idők legmagasabb szintjére emelkedett.

A szerdai nap újabb fordulópontot hozott az olajnak

Az olajárak szerdán alacsonyabbak voltak, miután Joe Biden, elmondta, hogy adminisztrációja az infláció növekedése közepette is keresi az energiaköltségek csökkentésének módjait. Fogyasztói inflációs adatok szerdán megmutatták, hogy az árak 6,2 százalékot emelkedtek előző évi viszonylatban, amely az elmúlt három évtized legmagasabb szintje. Biden elnök felkérte a National Economic Council-t, hogy dolgozzon az energiaköltségek csökkentésén. Az infláció emelkedik, mivel a covid-19 fertőzések nyári hullámából származó gazdasági visszahúzás kezd elgyengülni, azonban az ellátás szűk keresztmetszetei továbbra is fennállnak. A Federal Reserve várhatóan megpróbálja majd visszafogni a folyamatosan emelkedő árakat. Ez egy emelkedést hozott a dollárban, és aláásta az olaj árát, mivel ezzel felemelte más nemzetek költségeit. „Kétségtelen, hogy nagyobb nyomás nehezedik a kormányra a mai inflációs számok után. Növekvő aggodalom volt azzal kapcsolatban, hogy a FED-nek majd agresszívabban kell viszonyulnia a kamatemeléshez. Ez egy ralit indított el a dollárban,” mondta Phil Flynn a Price Futures Group vezető elemzője. Az Egyesült Államokban a nyersolajkészletek 1 millió hordóval nőttek az elmúlt héten. Így jóval elmaradt a nyersolajkészletek 2,1 milliós emelkedésére vonatkozó becslésétől. Szerdán a WTI piacán eluralkodott a negatív hangulat, és 3,6 százalékot csökkent, ezzel 81,11 dollárra esett. A Brent olaj szintén erős csökkenést jegyzett, a maga 2,8 százalékával. Az árfolyam 82,40 dollár körül állapodott meg.

Erős csökkenés érte a WTI árfolyamát (www.Investing.com)
Újra 83 dollár alatt a Brent (www.Investing.com)

Az olaj ára sokkal magasabban is lehetne

Az Egyesült Arab Emírségek szerint az olajárak ma még magasabbak lennének a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete nélkül. Ezzel jelezve, hogy a csoport továbbra is ellenáll az Egyesült Államok nyomásának, amely a nagyobb mennyiségű termelésre vonatkozik. „Szerencsére van OPEC, amely megakadályozta, hogy az árak kétszeresére vagy háromszorosára emelkedjenek, és ezt értékelnünk kell,” mondta Suhail Al-Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere. Mazrouei támogatta Abdulaziz bin Salman véleményét, miszerint az olajpiac sokkal nyugodtabb, mint a földgáz és a szén esetében. A gázárak több, mint kétszeresére nőttek idén Európában és Ázsiában a súlyos hiányok közepette, aminek következtében megugrottak a villamosenergia-költségek, és Kínától Indiáig sújtották a gazdaságokat.

Forrás: aljazeera.com; worldoil.com; reuters.com