Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Paradigmaváltás, vagy „szocialista gazdaság kínai módra”

Az elmúlt 12 hónapban a kínai kormány példátlan szabályozási fellépést folytatott az ország technológiai ágazatával szemben. Az Alibaba-t egy több milliárd dolláros díj súlytotta, és új szabályozások kidolgozása van folyamatban, amelyek a feltörekvő online oktatási ágazatot támadják. Sok külföldi menedzser, befektető és kormánytisztviselő, aki egyszer azt gondolta, hogy Kína fokozatosan fog tovább fejlődni, közben megtartva a demokráciát, valamint a piacgazdaságát, most a kínai kapitalizmus végétől kezdett el félni. Sokan paradigmaváltást érzékelnek a maoista elvek felé, amelyet egy tekintélyelvű rendszer vezetne, amely most erősebb, mint valaha.

Azonban itt szó sincs paradigma váltlásról. Kína sosem szerette volna átvenni a nyugati stílusú kapitalizmust. Most kezdjük felfogni, hogy mit is jelent az önjelölt titulus: „szocialista gazdaság kínai módra”. A kormány mindig is magas fokú közvetlen politikai ellenőrzést tartott fenn a gazdaság felett, hogy biztosítsa a rezsim hosszú távú túlélését.

Egyre nehezebb dolga van Pekingnek Kína ingatlanpiaca miatt

Kína ingatlanpiacán egyre több vállalat ad jelentést mulasztásról. A következő vállalat a China Fortune Land, amely a jobb időkben felvásárolt egy futball csapatot és sztárjátékosokat, akiknek most úgy néz ki új csapatot kell majd találniuk, mert a vállalat nem tudja megfizetni őket. Az Evergrande zűrzavar picit kezdett alábbhagyni, amikor több fizetési kötelezettséget teljesített. Azonban a történet itt nem érhet véget, hiszen az ingatlanvállalatoknak 40 milliárd dollárnyi kifizetési kötelezettsége van a külföldi befektetők számára a következő két hónapban.

Hangulatváltozás következett be szerdán

 A SSE Composite Index, amely a Sanghaji Értéktőzsdén forgalmazott összes részvény tőzsdei indexe, két egymást követő nap emelkedett. A pozitív hangulat 15 ponttal emelte az indexet, és ezzel kedden 3510 pontnál tartott. Az elemzők azonban változást jósoltak szerdára, amely a reggeli órákban be is következett. Az index elveszítette az elmúlt két napban megszerzett gyarapodását. Az ázsiai piacok globális előrejelzése néhány napos nyereség után enyhe konszolidációra utal, bár erős támogatást nyújthat majd a nyersolaj ára, ezzel korlátozva a hátrányt.

Shanghai Composite (www.Investing.com)

Forrás: nytimes.com; edition.cnn.com; nasdaq.com