Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Robban a járvány, gazdasági korlátozások jöhetnek

Egyre szomorúbb képet festenek le a naponta megjelenő adatok a koronavírus járvány magyarországi alakulásáról. Gyakorlatilag hasonló szintű problémával kell szembe néznünk, mint egy évvel korábban, és az újonnan oltakozók terén az oltási tempó is nagyon minimálisra csökkent. Eddig biztosra vehető volt, hogy nem érkeznek a gazdaságot korlátozó intézkedések, ma azonban megérkezett az első ellenkező előjelű jelzés erre vonatkozóan.

Súlyosbodik a helyzet

Míg akár néhány héttel ezelőtt is kifejezetten kedvezőnek számított a magyar vírushelyzet, mostanra már rohamos sebességgel terjed a COVID-19 vírus az országban. A naponta igazolt új fertőzöttek száma április közepe óta nem látott szintre emelkedett úgy, hogy az elvégezett tesztek közel 30 % már pozitív volt. Emellett riasztó az is, hogy sajnos újra 100 fölé emelkedett a 24 óra alatt koronavírusban elhalálozottak száma, ami fél éves rekordnak felel meg. A kórházakon eközben fokozódik a nyomás, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig szinte pontosan megegyezik a napra pontosan egy évvel ezelőtti állapottal. Ráadásul a tendencia is igen aggasztó, hiszen egyik korábbi hullámban sem emelkedtek ilyen gyorsan a járványadatok.

A maszkviselés kiterjesztését javasolják a szakemberek (www.shutterstock.com)

Miközben a harmadik oltást egyre többen felveszik, addig az első- ás második körös oltások nem igazán haladnak. Naponta mindössze  néhány ezer ember kapja meg a vakcinák első adagjait, ami pedig valószínűleg nem lesz önmagában elegendő a járványgörbe letöréséhez.

Gazdaságot is korlátozó intézkedések jöhetnek

Bár a munkaadók immáron kötelezővé tehetik az oltást a dolgozóik számára, illetve november 1-től a közösségi közlekedés során kötelező az arcmaszk viselése, ezeken kívül jelentősebb korlátozó intézkedés nincs érvényben. Korábban több kormányzati jelzés is érkezett arra vonatkozóan, hogy leginkább az oltási kampány felpörgetésével küzdene az ország a vírus ellen, és nem a gazdaságot is érintő lezárásokkal.

Ma azonban Varga Mihály pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy gazdasági kiesés jöhet a negyedik hullám miatt, ugyanis korlátozásokra lehet szükség. Ezt mutatja az is, hogy némileg csökkentette a Pénzügyminisztérium az idei évre vonatkozó GDP prognózisát. Innentől tehát kiemelten érdemes lesz figyelni a vírushelyzet alakulását, hiszen a gazdaságot is korlátozó intézkedések könnyen hatással lehetnek az épp új csúcsra érő magyar tőzsdére, de akár a forint árfolyamára is.

Hamarosan korlátozások jöhetnek az országban

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20211104/varga-mihaly-korlatozasok-johetnek-gazdasagi-kiesessel-is-szamolni-kell-a-4-hullam-miatt-1119091