Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Az Evergrande kicsúszott a fizetési határidőből-itt lehet a történet vége?

Vegyesen zártak a részvények pénteken, miután az Evergrandenak nem sikerült a csütörtökön esedékes 83,5 millió dolláros kamat kötelezettségét határidőn belül befizetni. A vállalat most egy 30 napos türelmi idő alatt áll, amely mulasztással zárul, ha a fizetés nem történik meg. A Dow Jones Industrial Average egész héten nyereség és veszteség közt mozgott, míg végül le tudta zárni a napot 32 ponttal magasabban. Így tehát 0,9 százalékot gyarapodott. Az S&P 500 index 0,15 százalékot növekedett, míg a Nasdaq Composite index 0,3 százalékot vesztett értékéből. Tehát a múlt hét hétfőjén az Evergrandehoz kapcsolódó aggodalmak okozta 1,7-2,2 százalékos veszteségekből az összes fontos átlag fel tudott állni. Ezen a héten hétfőn a részvények az ázsiai csendes-óceáni térségben szintén vegyesen zártak, miközben a befektetők nagy figyelmet szenteltek azokra a részvényekre, amelyek kapcsolatban lehetnek az Evergrnade Grouppal. A Shanghai composite index 0,84 százalékot csökkent, a Shenzhen component pedig 0,1 százalékot esett.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group részvényei 10,31 százalékot estek pénteken, hiszen a vállalat súlyos pénzhiányban szenved. Az Evergrande bejelentette a hétvégén, hogy nem folytatja az RMB-részvények kibocsátásának terveit. Közben kínai háztartások tízezreit fenyegeti a veszély, hogy beszívja őket a vállalatóriás bukása. A cég nem tudta teljesíteni a csütörtökön esedékes kifizetéseit. A People’s Bank of China újabb likviditást pumpált a pénzügyi rendszerbe, miután a hitelfelvétel költségei emelkedtek. A kínai Evergrande Group adósságválsága által jelentett tartós kockázatok negatívan hatottak a piaci hangulatra. A PBOC 100 milliárd jüant, azaz 15 milliárd dollárt tette bele a piacba hétfőn, követve az egy nappal azelőtti 50 milliárd jüant. Ezzel is próbálták csökkenteni a hétnapos repó árfolyamot.

Evergrande részvény árfolyama (www.Investing.com)

Az iparág többi vállalata is nehézségekkel küzd

Már látszik az iparágban részt vevő ingatlanfejlesztőknél az Evergrande krízis hatása. Sunac China Holdings Ltd. egy jelentős ingatlanfejlesztő, amelynek székhelye a kínai Tiencsin. A vállalat nagyszabású, közepes és csúcskategóriás ingatlanfejlesztésekre összpontosít. Részvényei hétfőn tovább csökkentek miután az ingatlanfejlesztő segítséget kért a helyi önkormányzattól az értékesítésre gyakorolt nyomás enyhítése érdekében. A hongkongi tőzsdén jegyzett ingatlanvállalat panaszt nyújtott be Shaoxing városához. Az ottani korlátozások és a negatív hangulat a piacon kárt okozott az egyik projektjében, egy levél szerint, amelyet az egyik leányvállalat írt. Majdnem teljesen befagyott a piac, „hatalmas nyomásnak nézünk elébe,” mondta a cég. Sajnos őket sem kerülte el az Evergrandehoz hasonló likviditási nehézség. A Sunac dollárkötvényei lezuhantak pénteken miután a levél elkezdett keringeni a hitelkereskedők között. Ez a nyomás, amelyet az Evergrande generál, látható, hogy nagy hatással van a többi vállalatra is. Ez akár egy láncreakciót is elindíthat, amelyet a kínai hatóságok biztosan el szeretnének kerülni. Ez magyarázhatja a pénzpumpát. Nem a Sunac China Holdings Ltd. volt az egyetlen, akire már hatással volt a nyomás, Fantasia Holdings Group Co részvényei szintén csökkentek hétfőn. Az Evergrande elektromos autó részlegének részvényei is 26 százalékot estek, miután arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonytalan jövővel állnak szemben, ha gyorsan nem jutnak készpénzhez.

600 millió dollár-az utolsó remény

Úgy néz ki lesz még egy utolsó nekirugaszkodása a vállalatnak, hogy pénzhiányát enyhítse. Ez az összeg a gyorsan növekvő életbiztosítási üzletágából jönne. A Bloomberg hírszerzési elemzője Steven Lam szerint 600 millió dollárt hozhat, a fejlesztő 50 százalékos Evergrande Life Assurance Co. részesedésének eladása. A biztosító az ingatlanfejlesztő 2015-ös felvásárlása óta több, mint kilencszeresére növelte piaci részesedését, valamint nyereséges volt az elmúlt 4 évben. A fizetőképességi mutató, amely azt méri, hogy a Evergrande Life Assurance Co. pénzforgalma mennyire tudja fedezni a hosszú távú adósságit az most 110 százalékon volt júniusban, a másik 6 társ átlaga azonban 239 százalék. Tehát jól hangzik, hogy ezt a részlegüket eladják, akkor abból 600 millió dollárhoz juthat a vállalat. Azonban nem lesz könnyú vevőt találni, hiszen azt is figyelembe kell majd venni, hogy aki megveszi a részesedést, annak további 2,2 milliárd dollárt kell előteremtenie, hogy a fizetőképességi mutatót 200 százalék fölé emelje.

Forrás

https://www.cnbc.com/2021/09/27/asia-markets-china-industrial-profits-for-august-evergrande-group-germany-election-currencies-oil.html

https://finance.yahoo.com/news/car-unit-stock-sinks-listing-014821968.html