Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Bemutatták az első plug-in hibrid Mercedes-AMG-t

Az EV szektor térhódítása elkerülhetetlennek látszik, minden jel arra mutat, hogy változás előtt áll az autóipar. Ennek már a sportautó gyártók esetében is látható jelei vannak.

A Mercedes-AMG, a Mercedes-Benz AG nagy teljesítményű leányvállalata elindult az elektromos jövő felé, a Mercedes-AMG bemutatta a gyártó legelső plug-in hibrid modelljét, a Mercedes-AMG GT 63 S E Performance-t.

A Mercedes-AMG GT 63 S E Performance egy 4.0 literes V8-as biturbó, 639 lóerő leadására képes benzinmotort kapott, ezt egészíti ki 204 lóerő maximális teljesítményű villanymotor. A 843 lóerő összteljesítményű plug-in hibrid a 0-60 mérföldperórás sprintet 2.9 másodperc alatt abszolválja, míg a 124 mérföldperórás (200 km/h) sebesség eléréséhez kevesebb mint 10 másodpercre van szüksége. A modell végsebessége 196 mérföldperóra (316 km/h). Ezen számok szerint az új Mercedes-AMG a jelenleg kapható leggyorsabb 4 ajtós plug-in hibrid autót. A korábbi listavezető a 700 lóerős Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid volt.

A Mercedes-Benz új stratégiája az alacsonyabb károsanyag-kibocsátásra törekszik, ennek hatása van az AMG részlegre is. A jövőben további plug-in hibrid és teljesen elektromos modellek is várhatóak.

A Mercedes reményei szerint az elkövetkező években az eladásaik 15-25 százalékát az elektromos modellek teszik majd ki, míg a becsléseik szerint 2025-re akár 50 százalék fölé is nőhet az arány. A Mercedes viszonylag későn szállt be az EV versenybe, a gyártó ígérete szerint 2022-ben több elektromos modell is érkezik.

A Daimler AG elmondása szerint a vállalat 2022 és 2030 között több mint 40 milliárd dollárt költene elektromos járművek fejlesztésére.

Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kezdődhet a Mercedes-AMG GT 63 S E Performance gyártása, azonban a globális chiphiány miatt a Mercedes-AMG csak erősen korlátozott számban képes előállítani a szükséges négyliteres V8-as erőforrásokat, így elképzelhető, hogy az első modelleket csak 2022-ben láthatjuk először az utakon. Az új modellt élőben először a müncheni autószalonon láthatja a nagyközönség.

A Daimler árfolyama idén több mint 20 százalékos pluszban van, az elmúlt egy év során több mint 65 százalékkal nőtt a részvények értéke.