Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Lényegében lecsengett a vírus-a tőzsde is ünnepel itthon

Lassan megtörténik az, ami legutóbb csak tavaly nyáron, de akkor sem igazán. Kezd eltűnni a napi koronavírussal kapcsolatos adat a hírfolyamokból, és lassan a köztudatból is. Hétvégén például már nem közöl adatokat a kormány, és az Operatív törzs is elvétve tart tájékoztatót, ha tart. Ennek oka, hogy mára minimálisra csökkent a fertőzöttek, és szerencsére már az áldozatok száma is. Úgy tűnik, hogy a gyors oltási program meghozta az eredményt-és ezért a tőzsde is hálás.

Rég nem látott számok

Az új koronavírusos fertőzések 7 napos mozgóátlaga mára már nem éri el a 70-et; ráadásul úgy, hogy közben a teszteken belül a pozitív minták aránya is legtöbbször minimális, 1 % alatti. Kórházban már alig több, mint 200 embert ápolnak (volt ez a szám 12000 felett is), és gépi lélegeztetésre is csak annyian szorulnak, mint szeptemberben legutóbb.

Az oltás folytatódik, de a tempója minimálisra lassult. Naponta 10-20 ezer ember kapja meg maximum az első oltását, az oltási kedv tehát nagyot csökkent, bár a regisztrálás hiánya, és nem a vakcinahiány okoz gondot. Így is közel azonban az 5,5 millió beoltott, ha ezt elérjük, megszűnik a maszkviselés, és védettségi igazolvány nélkül is látogathatók lesznek a vendéglátóipari, turisztikai intézmények. Kérdés, hogy a közeledő indiai mutáns elleni védekezéshez elégséges lesz-e a jelenlegi, 56 % körüli átoltottsági arány. Jó hír, hogy a most rendelkezésre álló információk szerint hatékonyak a vakcinák ellene (a brit egészségügyi központ vizsgálatai alapján), de természetesen üdvös lenne a még nagyobb átoltottsági arány egy esetleges negyedik hullám elkerülése érdekében.

Látszik a BÉT-en is

Mint ismert, a keleti vakcinák alkalmazásának köszönhetően az Európai Unióban jellemző átlaghoz képest több héttel, közel egy hónappal előbb sikerült elérni a szinte 100 %-os gazdasági nyitást Magyarországon. Ez a gazdasági talpra állás és a makrogazdasági kilátások szempontjából meglehetősen sok idő: ennek köszönhető, hogy idénre akár 6 %-os mértékben is növekedhet a magyar gazdaság, az MNB legalábbis hasonló számokat prognosztizál.

Erőt mutat a BUX a nyitás óta (www.investing.com)

Meglátszik a magyar börze helyzetén is a vártnál gyorsabb nyitás: a hagyományos szektorokban tevékenykedő vállalatok árfolyama jelentős emelkedésen ment keresztül a nyitással párhuzamosan-gondoljunk csak az OTP, valamint a Mol mozgására. Ez a hatás önmagában valószínűleg lassan lecseng, ugyanakkor látszik, hogy erősebb pozícióból indulnak neki az előttünk álló időszaknak a nagyobb részvények a jó külső környezet miatt.