Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Reggeli hírlevél 2021.05.17.

BUX

Folytatódott az előző hét végén is a BUX brutális emelkedése, és ezzel úgy tűnik, hogy sikerül áttörni a már több hónapja tartó oldalazás felső sávját, így további lendületet kaphat az emelkedés. Az is kedvező, hogy viszonylag magas forgalom mellett volt képes 1%-os pluszban zárni az árfolyam. A következő napok kérdése, hogy mekkora korrekció érkezhet majd a piacra, de várhatóan marad egyelőre az északi irány a célkeresztben.

MOL

Magához tért a MOL, a múlt pénteki 1%-os emelkedésnek köszönhetően 2284 forinton zárt az árfolyam, így egy fontos, és a következő napok történéseit meghatározó szintre került a jegyzés. A 2300 forintos ár fontos ellenállás a február-március hónapok oldalazása alapján, annak áttörése új lendületet hozhat a részvénynek, és az sem lenne meglepő, ha a pénteki forgalmat (körülbelül 2 milliárd forint) tovább tudná növelni a papír.

Richter

Úgy tűnik, egyelőre megmenekült attól az árfolyam, hogy 8000 forint alá bukjon, és a mostani pozitív hangulat kedvez annak, hogy akár tartósabban is elszakadjon a grafikon a veszélyzónától. A pénteki 0,7%-os emelkedés és a 8445 forintos záróár egy jó kiinduló pont lehet, de a következő napokban már érdemes lehet figyelni a középső Bollinger-szalag ellenállására, ami jó indikátora lehet annak, hogy milyen erős jelenleg a vételi oldal a Richter piacán.

Forint

Továbbra is hasít a hazai deviza, és ezt a legjobban az szemlélteti, hogy megtörni látszik a három éve stabil támasza az EUR/HUF árfolyam emelkedésének. A 355 forintos szint végső letörése új lökést adhat a forintnak, amelyet nagy valószínűséggel a kedvező járványügyi várakozások, illetve a magas átoltottság, így az ebből fakadó gazdasági versenyelőny hajt. Az euróval szemben 355.12-n, a dollárral szemben 292,43-on áll a jegyzés.

Nagyot emelkedett a Nasdaq pénteken +

Pénteken a DAX 15 393,04 ponton, 1,29%-os pluszban, a CAC 40 6 389,43 ponton, 1,64%-kal a pozitív tartományban, az FTSE 100 pedig 7 043,61 ponton, 1,15%-kal a zéró szint fölött zárta a múltheti kereskedést. Az összkép hasonlóan derengős volt a tengerentúlon, ahol a Dow 34 393,13 ponton, 1,11%-os pluszban, az S&P 500 egy 1,51%-os erősödést követően 4 173,07 ponton, a Nasdaq kompozit pedig egy jelentős, 2,15%-os emelkedést leírva 13 386,97 ponton fejezte be a pénteki kereskedést. Japán nem teljesített jól az éjszaka folyamán, Hongkong és Kína azonban igen: a Nikkei 225 bő egy órával a budapesti kereskedés megkezdése előtt 0,90%-os mínuszban, 27 833,00 ponton, míg a Hang Seng 28 185,00 ponton, 0,62%-os pluszban, a sanghaji tőzsdeindex pedig 3 515,66 ponton, 0,72%-kal a pozitív tartományban áll.  A fontosabb amerikai határidős indexek az európai kereskedés megkezdése előtt kivétel nélkül a negatív tartományban állnak: a Dow futures 0,19%-os, az S&P 500 határidő 0,13%-os, a Nasdaq kompozit futures pedig 0,09%-os mínuszak megfelelő értéket vesz föl. A VIX-index pénteki záróértékéhez képest az index határideje 0,88 ponttal magasabb értéket vesz föl, a budapesti kereskedés megkezdése előtt bő egy órával a határidő 19,62 ponton áll.

  • Pénteken tette közzé első gyorsjelentését a Diversey Holdings (DSEY), a zöldben zárt a papír +

Péntek délután, az amerikai kereskedési időszak megkezdése előtt tette közzé – az első – első negyedéves jelentését az idén március 24. óta tőzsdén kereskedett, tisztítószerek és higiéniai termékek forgalmazásával foglalkozó, dél-karolinai székhelyű Diversey Holdings. Mint az ismeretes, az IPO túlzottan nem sikerült jól, a papír az első kereskedési napját jóval a várakozások szerinti 18-21 dolláros sáv alatt, 15 dolláron zárta. Noha a társaság az IPO-val összefüggő költségek miatt veszteséges negyedévet zárt, az árbevétel éves bázison több mint 20%-kal nőtt, az utóbbi adat pedig úgy tűnik, hogy meggyőzte a befektetőket: az árfolyam 17,02 dolláron, 2,35%-os pluszban zárt. A Zacks Investment Research amerikai befektetési elemzőcég technikai alapon tartásra javasolja a papírt, a Goldman Sachs azonban 23 dolláros célárat határozott meg, és – mint az elemzők többsége – vételi javaslattal él.

  • Ma jelent a Tencent Music (TME), pozitívak a várakozások +

Ma teszi közzé az amerikai zárás után első negyedéves jelentését a NYSE-n is kereskedett kínai zenei streamingszolgáltató, a Tencent Music Entertainment Group, az elemzői várakozások pedig pozitívak: 10 centes részvényenkénti nyereségre számíthatunk, ami éves bázison egy 20%-os növekedés, a társaság pedig várhatóan 1,19 milliárd dolláros bevételről számol majd be, mely több mint 33%-kal haladja meg 2020 első negyedévének árbevételét. Az árfolyam a történelmi maximumát idén márciusban érte el 31,79 dolláros záróárral, ehhez képest azonban a papír ára mostanra több mint megfeleződött: pénteken egy magabiztos, 4,39%-os emelkedést követően 15,21 dolláron zárt. Elemzők szerint van tér a növekedésre: az HSBC bank 35 dolláros célárat állapított meg az árfolyam március végi összeomlását követően, mely alapján jó beszállási pont lehet a mai nap, még a gyorsjelentés közzététele előtt. Óvatosabb befektetők azonban választhatják a kivárás stratégiáját: a Zacks Investment Research amerikai befektetési elemzőcég tisztán technikai alapon egyelőre eladási javaslattal él – ez azonban gyorsan változhat, ha a gyorsjelentésben szereplő számok meggyőzik a piacot.

  • Elhárították az üzemzavart a Colonial Pipeline-nál +

Szombatra sikerült elhárítani az üzemzavarokat az USA legnagyobb kőolajvezeték-rendszerénél, a keleti part és a délkeleti tagállamok ellátásáért felelős Colonial Pipeline-nál, melyet a megelőző hétvégén nyereségvágyból elkövetett hekkertámadás ért. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők arról számoltak be az NBC News-nak, hogy a Colonial csütörtökön 5 millió dolláros váltságdíjat fizetett a hekkereknek – egyelőre úgy tűnik, a kibertámadás kitervelőinek szépen bejött a balhé. A Colonial üzemzavara a múlt hét folyamán a benzinkutak megrohanásához és pánikszerű felvásárlásokhoz vezetett, az ellátási nehézségek pedig még mindig nem álltak helyre teljesen: a hétvége folyamán a fővárosban, Washingtonban a kutaknak a négyötöde volt kénytelen kitenni a „kifogytunk az üzemanyagból” táblát.

Források:

cnbc.com

zacks.com

kiplinger.com

nasdaq.com

marketbeat.com