Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Feltámadt a Mol

Nem panaszkodhatnak az elmúlt hetekben a Mol részvényesei a cég árfolyamára. Úgy tűnik ugyanis, hogy sikerült megtörni a szinte folyamatos lecsorgást, ami a január eleji csúcsok után zajlott. Mint emlékezetes, a Mol árfolyama tavaly ősszel jelentős emelkedésbe kezdett, aminek köszönhetően az 1500 forint körüli mélypontokról alig több, mint 2 hónap leforgása alatt már 2480 forintos lokális csúcsot ért el a jegyzés. Onnantól viszont lassú hanyatlás kezdődött, mígnem a 2000 forint körüli kerek szint áprilisban többször is megállította az esést. Azóta már több, mint 10 %-kal feljebb van az árfolyam.

Cég- és országspecifikus tényezők

A szokásos elemzést a nemzetközi hangulattal kezdenénk, de ha ránézünk a grafikonra és mondjuk egy irányadó részvényindex grafikonjára, akkor láthatjuk, hogy a Mol nem igazán követi mostanság a nemzetközi trendeket. Ezért érdemes rögtön rátérni a vállalattal, illetve az országgal kapcsolatos jelenlegi helyzetre.

Az oltási program gyorsasága miatt a gazdasági újranyitás nagyon jól érintheti az ország gazdasági helyzetét. Hónapokkal előbb visszaáll az élet a normál(isabb) kerékvágásba, mint Nyugat-Európa nagyobb részén, és ez előbb utóbb a magyar eszközök iránti érdeklődést is felkeltheti.

A Mollal kapcsolatos pozitív változásokat a friss gyorsjelentés jól megmutatta. Magasan a vírusválság kezdete előtti olajárak, végre talpra állni látszó finomítói marzsok, és a már előbb említett nyitás: a Mol 3 fő szegmense (upstream, downstream, fogyasztói szolgáltatások) képes a válság előtti szintekhez hasonlóan teljesíteni. Ráadásul osztalékot is kapnak a részvényesek, méghozzá részvényenként közel 100 forintot; némi osztalék rally is benne lehet tehát az elmúlt 2 hét jó teljesítményében.

Emelkedő csoportszintű finomítói marzsok-kiemelten jó hír a Mol számára (www.molgroup.info.hu alapján)

Technikai kép

Fontos ellenállásnál a Mol (www.investing.com)

Technikai szempontból viszont választóvonalhoz érkezett az olajvállalat árfolyama. Ahogy látható, a 2260-2310 közötti zóna többször is útját állta az emelkedésnek az elmúlt hónapokban, ezért elsősorban ennek a szintnek az áttörése kellene a további jelentős emelkedéshez. Az MACD indikátor továbbra is érvényben lévő vételi jelzése, valamint a 100 napos mozgóátlag támaszként való funkcionálása segíthet ebben. Esés esetén a Bollinger-közép adhat még támaszt az említett mozgóátlag mellett, de nagyobb csökkenés bekövetkeztekor a 2000 forintos lélektani és technikai szint a legkomolyabb támasz.