Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Erősödik a forint és a kilátások is jók

Újból a lélektanilag és technikailag is fontos 360 forintos szint alá csökkent az EUR/HUF kurzus. A forint ezzel 1 hét alatt már igen szépnek mondható erősödést képes felmutatni. A nagy kérdés, hogy innen melyik irány lesz a domináns a hazai fizetőeszköz számára.

Gyengülés, erősödés, gyengülés, erősödés

Mint emlékezetes, február végétől kezdődően igen jelentős gyengülésen ment keresztül a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. Az ok akkor egyértelműnek tűnt: a harmadik hullám okozta nehézségek és lezárások csökkentik a magyar eszközökbe, így a forintba vetett bizalmat is. Ráadásul márciusban még a nemzetközi piacok is mutattak némi elbizonytalanodást, ha csak időlegesen is. Március végéhez közeledve azonban nagy erősödést mutatott be a forint: hetek alatt közel 10 forinttal erősödött az euróval szemben. Onnan azonban újabb gyengülési hullámot láthattunk, közel 365 forintig gyengült a forint az euró ellenében. Az erősödés erről a szintről éppen egy hete indult. Ma pedig már újból kicsivel kevesebb, mint 360 forintba kerül egy euró.

Mi áll az újabb erősödés mögött?

Az újabb erősödés mögött az előző erősödés okait érdemes keresni. Mint emlékezetes, akkor is az MNB jelzései után indul csökkenésnek az EUR/HUF kurzus. Pedig a jegybank nem mondott semmit a forintárfolyamról. Azzal mégis sikerült támpontot adni, hogy közölte az MNB, hogy szoros figyelemmel követik az infláció alakulását. Ebből következtethettek újra arra a befektetők, hogy nem fogja hagyni a központi bank elszállni a hazai fizetőeszköz árfolyamát.

A másik fontos tényező, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a járvány utolsó szakaszában van Magyarország. Lassan a felnőtt lakosság fele már megkapta legalább a vakcina első adagját, és már inkább a regisztrálók számának emelése lehet a kulcs, mintsem a vakcinakészletek jelenléte. Márpedig az átoltottság növekedése újabb nyitással jár: szombattól már szinte valamennyi szolgáltatás, kulturális intézmény elérhető lesz a védettségi igazolvány birtokosai számára. Ez pedig újraindítja a gazdaságot-mindezek tükrében a magyar gazdaságról előbb hallhatunk szép számokat, mint átlagosan például az Európai Unióban. A fellendülő gazdaság növelheti a magyar eszközök vonzerejét.

Ráadásul a kormány is kész segíteni a gazdaság növekedését, sőt, Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdasági helyreállító intézkedések újabb köréről beszélt nemrég. Valószínűleg a sok fiskális költés okozhat némi inflációt, ezt azonban a jelzések szerint minden bizonnyal kezeli a nemzeti bank-ami újabb löketet adhat a magyar fizetőeszköznek. A kilátások tehát inkább pozitívak, de fontos tudni, hogy egy váratlanul megforduló általános piaci hangulat, vagy országspecifikus esemény könnyen változtathat az elképzeléseken.