2024 június 20

Visszaeshet globálisan a vállalatok nyeresége

A június végéig tartó három hónapban a legalább 1 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel rendelkező 2542 vállalat adózott eredménye rekordszintre, 734 milliárd dollárra emelkedett. A delta variáns terjedésének a hatására a vállalati nyereség a harmadik negyedévben ugyanakkor átlagosan 8 százalékkal, 678,2 milliárd dollárra csökkenhet. A hírügynökség saját számításai alapján szerdán azt közölte, hogy miután a június végével lezárt három hónapban a vállalati nyereség rekordszintre nőtt a világon, a folyó negyedévben másfél éve először csökkenhet a profit, részben amiatt, hogy a koronavírus delta variánsának a terjedése fennakadásokat okoz a globális ellátási láncban és emeli a munkaerőköltségeket.

A koronavírus-járvány miatt korábban életbe léptetett korlátozások fokozatos feloldása, a kormányok és a bankok által nyújtott masszív támogatás és a lakossági kereslet megugrása a gazdaság jelentős növekedését eredményezte a második negyedévben, aminek a hatására rekordszintre nőttek a vállalati nyereségek. Kínában a gyáripari termelés és a kiskereskedelmi eladások növekedése jelentősen lassult júliusban, mivel a koronavírus új változata, valamint az árvizek kedvezőtlenül befolyásolták az üzleti tevékenységet.

Eközben az Egyesült Államokban az üzleti aktivitás növekedése már a harmadik egymást követő hónapban lassult augusztusban. Ezen felül a chipágazatban hónapok óta tapasztalható kínálati deficit visszavetette az autógyártást, a maroktelefon-gyártókat pedig arra kényszerítette, hogy a meglévő chipállományt inkább a sikeres modelleknek tartsák fenn.

A Reuters összegzése szerint az amerikai cégek folyó negyedévi nyeresége átlagosan 7,2 százalékkal csökkenhet, miután a második negyedévben 12,4 százalékkal nőtt, az európai cégek profitja pedig 10,3 százalékkal, az ázsiaiaké pedig 9,6 százalékkal eshet. A hírügynökség becslése szerint az ingatlanpiaci ágazat 22,2 százalékos, a pénzügyi szektor 18,8 százalékos, a nem alapvető fogyasztási cikkeket gyártó és szolgáltató ágazat pedig 16,2 százalékos nyereségcsökkenésre számíthat a szeptember végével záródó negyedévben.