2024 május 26

Szárnyal a Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A felmérés azt mutatja, hogy az ágazatot nagyrészt érintetlenül hagyták az elmúlt 18 hónap eseményei, a bizalom tovább növekszik. A válaszadók csaknem harmada (30%) mondja azt, hogy az új tranzakciós folyamataik felgyorsulnak, ami optimista hozzáállást mutat a gazdasággal kapcsolatos várakozások terén: 70% arra számít, hogy a gazdasági helyzet javulni fog, és senki nem számít romlásra –2007 óta ez a legoptimistább kilátás. A válaszadók kevesebb, mint egyötöde (19%) érzi úgy, hogy az elmúlt 18 hónap hatására lelassultak a növekedéssel kapcsolatos terveik, míg 43% várja, hogy felgyorsuljanak a meglévő (17%), illetve új (26%) célpontokkal kapcsolatos M&A tranzakciói.

„Ez a rendkívül pozitív hangulat megnyugtató, bár nem meglepő. A régióban a magántőke befektetők rendelkeznek már a kellő rugalmassággal és tapasztalattal, amelyet a menedzsmentcsapatok támogatására tudnak felhasználni. Továbbra is bőségesek a finanszírozási lehetőségek, és az M&A bevált stratégiai eszközzé vált a növekedés felgyorsítására a magántőke által támogatott vállalatoknál” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának partnere.

Az árazások magasak, ami kihat a tranzakciókra való hajlandóságra: A válaszadók 41%-a szerint jelenleg drágábban lehet vállalkozásokat felvásárolni, mint 6 hónappal ezelőtt, ami négyszeres növekedésnek felel meg a téli felmérés eredményéhez képest. Valószínűleg ennek eredménye az is, hogy azoknak az aránya, akik a következő hónapokban többet terveznek eladni, mint vásárolni, a téli 6%-hoz képest megháromszorozódott, 19%-ra nőtt. Ugyanakkor 72%-ról 57%-ra csökkent azoknak az aránya, akik várhatóan többet vásárolnak majd.

„A régió ma már a tapasztalt befektetőké, akik jelentős értéket teremtenek az általuk támogatott vállalkozásokban. A magas árazási környezet ösztönzőleg hathat a tőkekivonásra, annak ellenére, hogy a piacon vonzó vételi lehetőségek vannak” – tette hozzá Csűrös Balázs.

A felmérés részletes eredményeit ide kattintva tekintheti meg.