2024 július 22

Növeli a cseppfolyósított földgáz európai exportját az USA

Az engedélyek lehetővé teszik, hogy a Cheniere cég louisianai Sabine Pass és a texasi Corpus Christi termináljai napi 0,72 milliárd köblábnak megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt szállítsanak minden olyan országba, amellyel az Egyesült Államoknak nincs szabadkereskedelmi megállapodása, beleértve egész Európát. Ezzel kibővült azon export-célországok köre, amelyeket az amerikai Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság októberben engedélyezett. Az Ukrajna elleni háború kezdete előtt az Egyesült Államok a cseppfolyós gázt exportáló országokkal és vállalatokkal az üzemanyag Európába történő szállításának fenntartására vonatkozó vészhelyzeti tervekről tárgyalt.

Oroszország általában Európa földgáz-ellátásának mintegy 30-40 százalékát biztosítja, amely 2021-ben összesen mintegy 18 milliárd köbmétert tett ki. „Ez az engedély további működési rugalmasságot biztosít számunkra és ügyfeleink számára ebben a sorsfordító időszakban és az elkövetkező évtizedekben” – írta a Cheniere egy e-mailben küldött közleményében. Az amerikai szövetségi energiaügyi minisztérium szerint mostantól valamennyi, működő amerikai cseppfolyós földgáz-projekt engedélyt kap arra, hogy teljes kapacitását bármely olyan országba exportálja, ahol ezt az amerikai törvények vagy politika nem tiltja. Amerikai törvényhozók és energiaipari szakemberek felszólították a Biden-kormányt, hogy növelje a földgáz- és olajexportot a szövetségesek felé, mivel Európa energiaválsággal néz szembe, amelyet Oroszország ukrajnai háborúja súlyosbít.

A Fehér Ház erőfeszítései az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának fellendítésére lassan haladnak, mert aggályok merültek fel az évtizedekig tartó projektek éghajlatváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban – fogalmaztak amerikai kormányzati és ipari források, még a múlt héten. Az Egyesült Államok jelenleg a világ első számú exportőre a cseppfolyósított földgáznak, és az év végéig várhatóan a jelenlegi mennyiséghez képest további 20 százalékkal többet exportál, mivel több kapacitás lép működésbe. Joao Matos Fernandes portugál környezetvédelmi és éghajlat-politikai miniszter szerint országa Sines nevű kikötője „új kapuja” lehet az Európába érkező, cseppfolyósított földgáznak, amely többek között Nigériából, Trinidad és Tobagóból vagy az Egyesült Államokból érkezik.

„Az Európai Unió küzdeni fog azért, hogy csökkentse függőségét az orosz földgáztól, de igyekeznie kell, hogy elkerülje az esetleges ellátási hiányt a jövő télen” – fogalmazott a portugál miniszter, hozzátéve, hogy a portugál cseppfolyósított földgáz (LNG) importja segíthet ezen. Portugália Sinesen – az Egyesült Államokhoz legközelebbi európai kikötőn – keresztül importálja a cseppfolyósított földgázt. Lisszabon azt tervezi, hogy négy éven belül javítja a sines-i kikötő hatékonyságát, növeli a tárolókapacitást, és harmadik csővezetéket is épít Spanyolországba. Ezzel növelné a Spanyolországba irányuló exportkapacitást – jelentette ki Matos Fernande – ismertette a távirati iroda.