Rendkívüli Hírek:

2023 október 02

Kereskednek a Vitesco Technologies-al Frankfurtban

A Continental német autóipari beszállító vállalat idén szervezte ki önálló vállalattá hajtáslánc-gyártó érdekeltségét, a Vitescót. Az új vállalat részvényei 59,80 eurón indították a napot, és a nap folyamán 56,89 és 66,88 euró között mozgott az árfolyam. Délután két óra körül 58,70 eurón állt a jegyzés, amelyet alapul véve a Vitesco piaci tőkeértéke elérte a 2,34 milliárd eurót.

A papírok végül 58,90 eurón zártak, míg a Continental 15,98 százalékos mínuszban, 95,07 eurón fejezte a kereskedést. A Vitesco stagnáló árfolyama és a Continental-részvények zuhanása együttesen azt jelenti, hogy a részvényesek befektetésének értéke csökkent csütörtökön.

A kiszervezést úgy hajtották végre, hogy a Continental részvénytulajdonosai minden öt részvény után kaptak egy Vitesco-részvényt. Egy ilyen, 5+1-es csomag közép-európai idő szerint csütörtökön délután három óra körül 5 százalékkal ért kevesebbet, mint öt Continental-részvény a szerdai záráskor. A Continental, amely a világ legnagyobb autóipari beszállítói közé tartozik, két évvel elhalasztotta a Vitesco kiszervezését a kedvezőtlen, a koronavírus-járvány átal tovább súlyosbodott piaci feltételek miatt. Andreas Wolf, a Vitesco Technologies vezérigazgatója csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a tőzsdére lépés jelentős vállalati rugalmasságot jelent a Vitesco Technologies számára, amellyel kiterjesztheti pozícióját a fenntartható mobilitás (e-mobilitás) piacán.

A Vitesco Technologies magyarországi gyára

A Vitesco Technologies legnagyobb részvényese a Schaeffler család az IHO Verwaltungs GmbH és az IHO Beteiligungs GmbH befektetési társaságok révén mintegy 46 százalékos részesedéssel. A Vitesco Technologies-nak közel 40 ezer alkalmazottja van világszerte összesen mintegy 50 városban. A vállalat központja a németországi Regensburgban található. Tavaly 8 milliárd euró árbevételt ért el, ami 12 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az idei első fél évben 29 százalékkal, 4,4 milliárd euróra nőtt a bevétele, a nyereséghányada pedig 1,9 százalékra rúgott. A Vitesco Technologies a legmodernebb erőátviteli technológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója adta hírül a távirati iroda.

Az intelligens rendszermegoldásokkal, valamint az elektromos, hibrid és belsőégésű erőátviteli berendezések komponenseivel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. A termékskála elektromos erőátviteli rendszereket, elektronikus vezérlőegységeket, érzékelőket és szervoberendezéseket, valamint kipufogógáz-utókezelő megoldásokat tartalmaz.