2023 április 01

Kínai gazdaság – merre tovább?

Kína 5 százalékos GDP növekedési célt tűzött ki az idei évre, ami évtizedek óta a legalacsonyabb érték.

Várhatóan lassulni fog a kínai gazdaság, Kína 5 százalékos GDP növekedési célt tűzött ki az idei évre. Az elmúlt évtizedekben nem volt példa arra, hogy ilyen alacsony GDP növekedési rátát tűzött volna ki célként az ország. A kínai kormány növelni készül a katonai és szociális kiadásokat, amelyek célja a gazdasági növekedés újraélesztése a koronavírus járvány miatti leállások után.

Kína a tavalyi évre 5.5 százalékos GDP növekedést prognosztizált. Azonban 2022-ben a kínai GDP végül csak 3 százalékkal nőtt, ami a második leglassabb növekedés az 1970-es évek óta. – jelentette az Associated Press.

kínai gazdaság
(www.shutterstock.com)

„A külső környezet bizonytalansága tovább nő. Belföldön a stabil növekedés alapjait kell megszilárdítani. Az alacsony kereslet továbbra is hangsúlyos probléma. A magánbefektetők és a vállalkozások várakozásai pedig bizonytalanok.” – mondta Li Ko-csiang a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke.

Li azt is elmondta, hogy a kínai kormány idén 5.6 százalékkal megemeli a költségvetési kiadásokat. Az ország 7.2 százalékkal növeli a katonai költségvetést.

Borítókép forrása: Shutterstock