Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Kínában 2021 óta leglassabb a fogyasztói infláció

A kínai termelői árak hét és fél éve a leggyorsabb ütemben estek júniusban, amikor a fogyasztói infláció 2021 óta a leglassabb volt.

A koronavírus-járvány visszahúzódása után élénkülni kezdett a kínai gazdaság, de a bővülés lelassult az idei első negyedévben, mérséklődött az ipari termelés és gyengült a fogyasztói bizalom is. Júniusban a termelői árindex már a kilencedik egymást követő hónapban esett, 5,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az árindex csökkenése felgyorsult a májusi 4,6 százalékhoz képest.

Elemzők kisebb, 5 százalékos csökkenést vártak. Havi összevetésben a termelői árindex 0,8 százalékkal csökkent júniusban. A fogyasztói árindex nem változott az előző év azonos időszakához képest, miután májusban még 0,2 százalékkal nőtt. A júniusi a leglassabb ütem 2021 februárja óta, és elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,2 százalékos emelkedéstől.

Az élelmiszerek és az energia ingadozó árait figyelmen kívül hagyva a maginfláció éves szinten 0,4 százalék volt, 2021 márciusa óta legalacsonyabb a májusi 0,6 százalék után. Kínában a múlt hónapban csökkentették az irányadó kamatokat a likviditás növelése érdekében, és jelezték, hogy intézkedéseket hoznak a lakossági fogyasztás ösztönzése érdekében. Peking az idei évre 3 százalék körüli átlagos fogyasztói inflációt tűzött ki célul, miután 2022-ben az árak 2 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.