2024 július 14

Tovább csúszott a lejtőn a német üzleti hangulat

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) decemberi üzleti hangulatindexe az előző haviról 1,9 ponttal 94,7 pontra csökkent decemberben. Elemzők mérsékeltebb csökkenést, 95,3 pontot vártak decemberre. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők körében egyaránt romlott az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is.

Az aktuális helyzetről alkotott vélemény mutatószáma az előző havi 99,0 pontról 96,9 pontra, a kilátások megítélésének a mutatószáma 94,2 pontról 92,6 pontra csökkent. „Az ismét komolyra fordult pandémiás helyzet leginkább a fogyasztásközeli szoltáltatásokat és a kiskereskedelmet érintette hátrányosan” – mutatott rá az index csökkenésére adott indoklásában az ifo elnöke, Clemens Fuest.

Ennek megfelelően a szolgáltatóiparban és a kiskereskedelemben romlott az üzleti hangulat. A szolgálatóiparban 11,6 pontról 4,5 pontra esett decemberben a hangulatindex, a kiskereskedelemben pedig 2,7 pontról mínusz 4,1 pontra. A feldolgozóiparban viszont kissé javult, 16,7 pontról 17,3 pontra, az építőiparban pedig romlott, 11,7 pontról 7,4 pontra – ismertette a távirati iroda.