2024 július 14

Bahmut után szintet léphet a háború

Bonji Ohara, japán védelmi szakértő szerint hónapokig vagy akár évekig is eltarthat az ukránok közelgő nagy ellentámadása. Az ellentámadás tervezése már hónapokkal ezelőtt megindult, hiszen hatalmas a tét. Ukrajna sorsa forog kockán, mivel a kijevi csapatoknak bizonyítani kell, hogy ennyi támogatás után képesek felvenni a harcot az oroszokkal, és vissza tudják szorítani a csapatokat. Ohara úgy véli, hogy Ukrajnának van elegendő lőszere a támadás megkezdéséhez, de nem elég ahhoz, hogy hosszabb ideig nyomást gyakoroljon az oroszokra. Bár az ukránok a céljukat elérték, és kimerítették az orosz csapatokat Bahmut városánál, maguk is rengeteg lőszert és katonát veszítettek. Az ellentámadás elindításához, amelynek célja az ukrán területek felszabadítása, több tüzérségi rendszerre és lőszerre, valamint páncélozott járművekre és harckocsikra van szüksége Ukrajnának.

(www.shutterstock.com)

Tervek a háború békés lezárására           

A csúcstalálkozón a G7 országok beszéltek Kína szerepének fontosságáról, és elismerték, hogy a Kínával való együttműködés elkerülhetetlen. Budanov elismerte, hogy a vádaskodások melyek szerint Kína fegyvereket szállít Oroszországba hamisnak bizonyultak. Az viszont aggasztó, hogy sok elektronikát szállítanak az oroszoknak. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint ezeket akár rakéták alkatrészeiként is felhasználhatják az oroszok. A nyugati nagyhatalmak azonban továbbra is Kínától várják a békés megoldás elérését. „Készen állunk meghallgatni az országok javaslatait. Már ismerjük a kínai elképzeléseket, és a múlt héten a brazil elnök képviselője is ellátogatott Kijevbe,” jelezte Igor Zhovkva, ukrán politikus és diplomata.

Medvegyev is vázolta a lehetőségeket

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese három forgatókönyvet is felvázolt, de vélhetően az ukránoknak egyik sem tetszene. Egy újabb háborúra okot adó ukrán utódállam kialakulásáról és Ukrajna megszűnéséről is beszélt, Medvegyev. Ezen túl a harmadik lehetőség pedig, hogy az új ukrán kormány az oroszok mellé áll. Majd hozzátette, hogy Oroszország szempontjából hosszú távon csak a harmadik verzió lenne elfogadható.

Forrás: nhk.or.jp; news.sky.com; mandiner.hu

Címlapkép: Shutterstock