2024 február 28

Bővült a tartós javak rendelésállománya

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint áprilishoz képest 5,7 milliárd dollárral, 2,3 százalékkal, 253,3 milliárd dollárra nőtt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők 2,7 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 0,8 százalékos csökkenés után. Az április előtti 11 hónap mindegyikében emelkedést mértek, a törést az okozta, hogy a globális chiphiány visszavetette az autógyártást.

Májusban a kereskedelmirepülőgép-gyártás húzta a növekedést, a rendelési állomány 27,4 százalékkal emelkedett az áprilisi 31,5 százalékos ugrás után. Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 0,3 százalékkal bővültek. Elemzők 0,7 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 1,7 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 25,7 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke májusban.

A kiszállítások értéke havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 15,5 százalékkal emelkedett az év ötödik hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategória, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,1 százalékkal csökkentek, ami nagy valószínűséggel a gyártáshoz szükséges egyes alapanyagok hiányára vezethető vissza. Elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak az áprilisi 2,2 százalékos emelkedés után – ismertette a távirati iroda.

Éves összevetésben azonban 16,3 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami jól tükrözi az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke májusban,míg az előző hónapban még 0,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai ipar lendületesen növekszik dacára a szűk ellátási keresztmetszeteknek és a munkaerőhiánynak. Az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal ugrott megmájusban az áprilisi 0,1 százalékos növekedés után. A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,1 százalékos visszaesés után 0,9 százalékkal nőtt májusban. A feldolgozóipar növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az árukiránti erős fogyasztói kereslet hajtja.