2024 július 22

Az S&P tovább rontotta Oroszország hitelminősítését

 
Az S&P nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett „CCC”-ről egy fokozattal „CC”-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát. A nemzeti valutában kifejezett hosszú távú besorolást is „CCC”-ről „CC”-re rontották. Az ügynökség szerint fennáll az államadósság nemteljesítésének a lehetősége. Előzőleg, csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy teljesítette az aktuális, 117,2 millió dolláros kamatfizetést két eurókötvénye után.

A Reuters azt írta, hogy estére volt olyan, aki megkapta dollárban a kamatösszeget, mások viszont azt mondták, hogy még nem. Az S&P szerint technikai nehézségek merültek fel és emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók részeként Oroszország számára elérhetetlenné vált arany- és devizatartalékának mintegy a fele (közel 300 milliárd dollár), és korlátozott a hozzáférése a globális pénzügyi rendszerhez is.

„Ezért úgy gondoljuk, hogy a következő hetekben lejáró orosz eurókötvények adósságszolgálati kifizetései hasonló technikai nehézségekkel szembesülhetnek” – közölte az S&P. A Standard and Poor’s március 4-én rontotta „BB pluszról” az eddigi „CCC”-re az orosz szuverén devizaadósság-kötelezettség osztályzatát.