2023 szeptember 21

Nem tetszik a Disney-nek az Avatar 2 teljesítménye

A Disney részvények közel 5%-kal 2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek hétfőn, miután a blockbuster folytatása és Hollywood történetének egyik legdrágább filmje a nyitóhétvégén elmaradt a hype-tól. Az „Avatar: A víz útja” 134 millió dollárt hozott belföldön, és a 2022-es év második legnagyobb globális nyitása volt, de elmaradt az előzetes amerikai jegyeladásokon alapuló becslésektől, és csalódást okozott a franchise egyik legnagyobb piacán, Kínában.

A Disney azt remélte, hogy Kínában, ahol az első film 2009-ben kasszasikert aratott, a folytatás is sikerrel fog szerepelni. „A víz útja ott 57,1 millió dollárt hozott, amit a Disney a Wall Street Journal jelentésében csalódást keltőnek, de érthetőnek nevezett.

„A probléma az, hogy senki sem akar moziba menni, a Covid miatt” – mondta a cikkben Tony Chambers, a Disney globális moziforgalmazásért felelős vezetője. „Bár a mozik nyitva vannak, az kedv nem igazán van meg”.

A hír hozzájárult ahhoz, hogy a Disney részvényei hétfőn 4,8%-ot estek, 85,78 dollárra – két centtel elmaradva a 2014-es szintektől.

Az „Avatar” nem túl fényes indulása csak a legutóbbi visszaesés a Disney részvényei számára, amelyek idén 44,6%-kal csökkentek, amivel a FactSet szerint 1974 óta a legnagyobb éves százalékos esést érték el.

A Disney-részvények 2021 márciusában elérték a 200 dolláros részvényenkénti csúcsot a világjárvány-korszakban, miután Bob Chapek vezérigazgató felfedte a Disney+ korai streaming-sikereit. Chapeket a múlt hónapban váltotta le elődje, Robert Iger, miután a Disney nagyjából 1 milliárd dollárral maradt el a bevételi várakozásoktól a negyedik pénzügyi negyedévben, és kiábrándító előrejelzést adott.

Forrás: marketwatch.com