Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Mégsem lesz recesszió? – Goldman Sachs

A Goldman Sachs a pozitív gazdasági tevékenységre hivatkozva 25%-ról 20%-ra csökkentette annak valószínűségét, hogy az Egyesült Államokban a következő 12 hónapban recesszió következik be.

Kiváló adatok és pozitív hozzáállás

A befektetési bank vezető közgazdásza, Jan Hatzius hétfőn közzétett kutatási jelentésében a vártnál jobb gazdasági adatok egész sorára hivatkozott. „A csökkentésünk fő oka, hogy a közelmúltbeli adatok megerősítették azt a meggyőződésünket, hogy az infláció elfogadható szintre való csökkentése nem igényel recessziót” – mondta.

A vezető közgazdász a rugalmas amerikai gazdasági aktivitásra hivatkozott, mondván, hogy a második negyedévi GDP-növekedés 2,3%-os volt. A fogyasztói hangulat élénkülése és a júniusban 3,6%-ra csökkenő munkanélküliségi szint szintén növelte a Goldman optimizmusát.

Az amerikai gazdaság az első negyedévben éves szinten 2%-kal bővült. Múlt csütörtökön a munkaügyi minisztérium adatai azt mutatták, hogy a június 24-én zárult héten 239 000-re csökkentek az első munkanélküli kérelmek, ami jóval a 264 000-es becslések alatt van, és 26 000-es csökkenést jelent az előző héthez képest.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock