Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

„Megkezdődött az klíma összeomlása” – az idei volt a legforróbb nyár

Globális felmelegedés – rekordokat döntött a hőség idén nyáron. Az elmúlt évtizedek legmelegebb nyarán van túl a bolygó.

A rekorddöntés azt jelenti, hogy a perzselő hőség nem csak az embereket veszélyezteti. A tengerek hőmérséklete globálisan nőtt, ami az antarktiszi jeget is megritkította. Ez a jövőben még aggasztóbb problémákhoz vezethet. Augusztusban a havi átlagos tengerfelszíni hőmérséklet rekordmagasan alakult, 20.98 Celsius-fokot regisztráltak.

klíma globális felmelegedés

Megkezdődött az klíma összeomlása

„A nyár kutyanapjai nem csak ugatnak, hanem már harapnak is.” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a szerdán kiadott nyilatkozatában. „Megkezdődött a klíma összeomlása” – tette hozzá. A hőmérsékleti adatokat szerdán adta ki az ENSZ Meteorológiai Világszervezete.

Augusztusban körülbelül 1.5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az iparosodás előtti időszakra vonatkozó átlaghőmérséklet. A hőség a lakosság legfiatalabb és legidősebb tagjait, a várandósokat, valamint az asztmás vagy más alapbetegségben szenvedőket is érinti. Az 1.5 Celsius-fok emelkedés azért is jelentős, mert ez az a küszöbérték, amelyet a világ igyekszik nem átlépni.

Az EU 1940-ig visszamenőleg rendelkezik rekordokkal, de az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az adatok az 1800-as évek közepéig nyúlnak vissza. További időjárási és tudományos ügynökségek várhatóan hamarosan arról számolnak be, hogy a nyár rekordot döntött.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com