2024 május 29

Alacsonyabb sebességbe kapcsolt az USA gazdasága

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest és így nyolc hónapja a leglassúbb teljesítménynövekedési ütemét produkálta az amerikai gazdaság privátszférája a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes értékei alapján – adta hírül a távirati iroda.

Augusztusban az elemzők által várt 59,5 pont helyett 55,2 pontra, nyolc hónapja a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 59,9 pontról a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index értéke az Egyesült Államokban. Az augusztusi szolgáltatóipari index sorban a harmadik egymást követő havi csökkenése volt a májusban 70,4 ponton elért történelmi csúcshoz képest. Az elért 55,2 pont pedig a legalacsonyabb érték lett 2020 decembere óta.

A feldolgozóipari BMI 61,2 pontra, négy havi mélypontra csökkent augusztusban a júliusi 63,4 pontos rekordról a várt 62,5 pont helyett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI értéke 55,4 pontra, nyolc hónapja a legalacsonyabbra csökkent a júliusi 59,9 pontról. A piac 58,3 pontot várt augusztusra.

A kompozit index az idén májusban érte el 68,7 ponton a csúcsát. A BMI értékek csökkentek ugyan, mégpedig a vártnál nagyobb mértékben augusztusban, de ezzel együtt is viszonylag lendületes teljesítménynövekedést mutatnak mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari ágazatokban.

A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. „Augusztusban ismét lassult a teljesítménynövekedés üteme, elsősorban a koronavírus delta-variánsának a terjedésével összefüggésben gyengülő kereslet miatt, elsősorban a személyes kapcsolattartást feltételező szolgáltatóipari ágazatokban” – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Elmondta, hogy az augusztusi adatokat nem csak az vetette vissza, hogy a felmérés történetében a legnagyobb fennakadásokat regisztrálták a beszállítói láncokban, de a munkaerőpiacon is váratlan feszültségeket észleltek a gazdasági szereplők. A foglalkoztatás növekedési üteme tavaly július óta a leglassúbbnak bizonyult. Részben azért, mert a munkaadók nem találtak megfelelően képzett alkalmazottakat, vagy mert a meglévő alkalmazottjaik állást váltottak.

Nagy áremelkedést regisztrált a Markit felmérése augusztusban, mivel a javak és a szolgáltatások iránti kereslet növekedési üteme továbbra is meghaladta a kínálat növekedési ütemét, elsősorban a feldolgozóiparban. A Markit a kereslet-kínálati egyensúlytalanság fennmaradására, az árak további emelkedésére számít.

https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/2ebf3c08ba874510879b6b2976cc98c4