2024 július 21

A Fed döntése és Powell beszéde

A Federal Reserve az irányadó kamatlábakat változatlanul, 5.25-5.5 százalékon hagyta. Powell beszédéből további érdekes információk láttak napvilágot.

A Fed magyar idő szerint este 20 órakor ismertette a legutóbbi kamatdöntőülés eredményeit. A központi bank az irányadó rátát változatlanul, az 5.25-5.5 százalékos sávban hagyta. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a központi bank kész további kamatemelésre, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy az infláció visszaszoruljon a 2 százalékos célértékre.

Powell arról is beszélt, hogy a GDP reálnövekedése a várakozásokat meghaladta, miközben a fogyasztói kiadások „különösen robusztusak” voltak, és az ingatlanpiaci aktivitás „felpörgött”. Megismételte, hogy a központi bank minden további döntést szigorúan adatok alapján hoz meg.

Arra vonatkozóan, hogy mikor lehet dönthet a kamatok csökkentése mellett a Fed, Powell elmondta, hogy „soha nem áll szándékában, hogy az időzítéssel kapcsolatosan, nem kész tényeket közöljön.”

Fed

Bár „valamikor eljön az idő” a kamatszintek csökkentésének megkezdésére. -tette hozzá. Powell hangsúlyozta, hogy „nem fogja tudni megmondani, hogy mikor”, mivel a Fed továbbra is számos tényezőt és makróadatot fog vizsgálni, mielőtt ilyen döntést hozna.

Az esti eseményekre és Powell beszédére hevesen reagáltak a piacok, az amerikai tőzsdéken jegyzett értékpapírok többsége esésbe kapcsolt. A kezdeti emelkedést követően az S&P 500 is negatív tartományba bukott estére.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com