Lengyelországban lassult az ipari termelés növekedése és a termelői árak éves emelkedése júliusban.

A lengyel statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy júliusban az ipari termelés éves növekedése 7,6 százalékra lassult a júniusi 10,4 százalékról.

A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők gyengébb adatra, 7,3 százalékra számítottak. A bányaipari termelés nőtt a legjelentősebben, 22 százalékkal egy év alatt. Az előző hónaphoz képest júliusban az ipari termelés 6,5 százalékkal esett vissza a júniusi 0,3 százalékos csökkenés után.

A szakértői várakozások átlagában némileg nagyobb, 6,6 százalékos havi csökkenés szerepelt júliusra. Ugyancsak pénteken ismertette a statisztikai hivatal, hogy júliusban a lengyelországi termelői árak egy év alatt a várt 25,3 százaléknál kisebb mértékben, 24,9 százalékkal nőttek, ami lassulás a júniusi 25,6 százalékhoz képest.

A legjelentősebb, 60,1 százalékos áremelkedést az áram-, a gáz- és távhőtermelésben mérték. Havi összevetésben a termelői árak emelkedése a szakértői várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékra mérséklődött a júniusi 1,6 százalékról.