Az előző havihoz képest egy éve a legnagyobb mértékben csökkent áprilisban a német kiskereskedelmi forgalom.

Áprilisban reálértéken egy éve a legnagyobb mértékben csökkent havi bázison a német kiskereskedelmi forgalom – ismertette a távirati iroda. Éves bázison az infláció miatt nagy eltérés alakult ki a reálértékben és nominálisan vezetett kiskereskedelmi forgalom között. Áprilisban naptári és szezonális kiigazítással a németországi kiskereskedelmi forgalom reálértéken (árkiigazítással) 5,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, míg nominálisan (nem árkiigazítással) 4,7 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom így 2021 februárja óta a legnagyobb mértékű havi csökkenést szenvedte el reálértéken. Márciusban 0,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom havi bázison. Az 5,4 százalék egy éve a legnagyobb mértékű havi esés, és jócskán meghaladja a 0,2 százalékos havi csökkenést jelző elemzői prognózisokat.

Éves bázison reálértéken 0,4 százalékkal, a várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. Márciusban 1,7 százalék volt az éves csökkenés. Éves bázison nominálisan 6,2 százalékkal nőtt áprilisban a kiskereskedelmi forgalom. A nominális és a reáleredmények közötti különbség a kiskereskedelmi ágazatban bekövetkezett nagymértékű áremelkedést tükrözi. Az élelmiszer-kiskereskedelemben reálértéken 7,7 százalékkal csökkent a forgalom az előző havihoz képest, vagyis a feljegyzések 1994-es kezdete óta a legnagyobb mértékben. Éves bázison áprilisban 6,5 százalékkal csökkent az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma.

A forgalom éves csökkenése az élelmiszerárak 8,6 százalékos éves emelkedése mellett ment végbe. Az árucikkek forgalma reálértéken az egy évvel korábbihoz képest 7,2 százalékkal nőtt áprilisban, ami az üzletbezárások bázishatásának tulajdonítható. Az előző havihoz képest áprilisban reálértéken 4,4 százalékkal csökkent az árucikkek kiskereskedelmi forgalma. Havi bázison a textil-, ruházati, lábbeli-, lábbeli- és bőráru-kereskedelmi forgalom 4,3 százalékkal csökkent, az áruházak forgalma 7,0 százalékkal csökkent áprilisban. Éves bázison viszont 123,4 százalékos és 37,1 százalékos volt a növekedés. Az internetes és csomagküldő kiskereskedelem ezzel szemben áprilisban 5,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, éves bázison viszont 9,6 százalékkal csökkent.