2024 július 19

Benzin – Erre az adatra várt Magyarország

A múlt hét során aggasztó emelkedésbe kezdett a benzin és a gázolaj árfolyama. A benzin múlt hét szerdán bruttó 9, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágult. Pénteken az árak további 8, illetve 4 forinttal emelkedtek a hazai kutakon. Ezt követően a hétvégén beszámoltunk róla, hogy a májusi hónap második felében a környezet nagyon ellenünk dolgozott. A benzin árfolyamának szempontjából a két legfontosabb tényező a forint és az olaj is rossz irányba mozgott. A héten azonban változást tapasztaltunk, a forint mutatott némi erőt a zöldhasúval szemben, míg az olaj árfolyama hatalmas pofonba futott bele a keddi napon. Pénteken már jött is a váratlan fordulat, Magyarország üzemanyagárai falnak ütköztek.

Benzin – veszélyes táncot járunk az OPEC találkozó előtt

Váratlan fordulatot vettek az üzemanyagárak Magyarországon. A múlt heti éles emelkedést követően péntektől a holtankoljak.hu adatai szerint 2 forinttal csökkent a gázolaj nagykereskedelmi ára, és a benzin árfolyama pedig nem emelkedik már tovább ezen a héten. Így a benzin átlagára június elején 576 forintnál jár, míg a gázolajért bruttó 554 forintot kell fizetnünk átlagosan. 

Be kell csatolnunk az öveket, hiszen közeledik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) találkozója, amelyre vasárnap kerül sor. Egyes szakértők szerint kellemetlen meglepetés várhat az olajpiacokra. Nagy nyomás van a piacon, hiszen az utóbbi napokban kiderült, hogy ellentmondás van a csoport legnagyobb termelői, Szaúd-Arábia és Oroszország között. A napi grafikonon jól látható, hogy a hét utolsó két napján komoly profitot jegyeztek fel a referenciaértékek. Ha az OPEC megint visszavágja a termelését az jókora ralit indíthat el az olaj piacán, melynek hatására a hazai üzemanyagárak is újra megindulhatnak. Az autósok tehát bíznak abban, hogy ezt a forgatókönyvet sikerül majd elkerülni és több, a mostanihoz hasonló változás jön a benzin és a gázolaj esetében is.  Egyelőre a forinttól nem számíthatunk segítségre. A dollár és a forint nem bírtak egymással, és már második hete mozgunk a 344-348-as intervallumban.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: holtankoljak.net

Címlapkép: Shutterstock