2024 július 19

Pozitív trendben a fogyasztói hangulat a tengerentúlon

Szeptemberben 72,8 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem felmérésében az augusztusi 70,3 pontról. A szeptemberi hangulatindex előzetes értéke 71,0 pont volt. A felmérés végleges értéke jobbnak hozta ki az aktuális helyzet megítélését is az előző havinál és a szeptemberi előzetes adatnál is. A mutató értéke 80,1 pontra emelkedett szeptemberre vonatkozóan az augusztusi 78,5 pontról. Az előzetes érték még romlást mutatott, 77,1 pontot szeptemberre vonatkozóan.

A fogyasztók várakozásai is javultak az elkövetkező hat hónapra vonatkozóan, a szeptemberi mutató végleges értéke 68,1 pontra emelkedett az augusztusi 65,1 pontról és magasabb lett a 67,1 pontos előzetes értéknél is. Az egy évvel korábbitól azonban mindhárom mutató értéke elmaradásban van, mégpedig 8-9 százalékos mértékben. A fogyasztói hangulatindex 2020 szeptemberében 80,4 ponton, az aktuális helyzet megítélése 87,8 ponton, a kilátások megítélése 75,6 ponton állt.

A felmérés megállapítása szerint a fogyasztók a gazdasági kondíciók alapján nem számítanak az infláció elszabadulására, sokkal inkább átmenetinek tekintik az árak emelkedését és ezért halasztják a vásárlásaikat. A vásárlások halasztása azonban összességében már olyan nagy tételeket képez, különösen nagyértékű tartós használati cikkek esetében, amit nem lehet már gyors ütemben „ledolgozni” – adta hírül a távirati iroda.

Az infláció viszont annak ellenére is, hogy átmenetinek tekintik a fogyasztók, az életminőség romlása formájában már kimutatható nyomot hagyott. A háztartásoknak pedig már csak mindössze 18 százaléka számít jövedelmének oly mértékű javulására, ami ellentételezni tudja az infláció számukra káros hatását. http://www.sca.isr.umich.edu/